Stephen Hawking: Neki od najpoznatijih citata velikog znanstvenika

Fizičar Stephen Hawking preminuo je u dobi od 76. godina. Iza njega će, između ostalog, ostati pametni, zanimljivi, provokativni i duhoviti citati.

Ma.B. | 14.03.2018. / 09:33

Stephen Hawking (Foto: AFP)
Stephen Hawking (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Stephen Hawking bio je jedan od omiljenih znanstvenika, ne samo zbog svog intelekta već i zbog ponašanja i humora. Cijeli svijet rastužila je vijest da je veliki znanstvenik preminuo u dobi od 76 godina, a u gomili svega što je ostavio za sobom jesu i zanimljivi, domišljati, provokativni, ali i komični citati.

"Ne bih ih usporedio sa seksom, ali traju duže", rekao je 2011. godine o znanstvenim otkrićima.

Govoreći u upornosti 2016. godine, rekao je: "Koliko god se teškim život činio, uvijek postoji nešto što možete raditi i uspjeti u tome. Važno je samo da ne odustanete."

Govoreći o znatiželji u Sydneyu 2015. godine, rekao je: "Zapamtite, gledajte u zvijezde, a ne u svoje noge."

Hawking je u mladosti obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Bio je potpuno nepokretan, a s vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa. To ga nije sprječavalo da živi kvalitetan život.

U intervjuu za New York Times 2011. godine dotaknuo se odlaska u svemir koji je bio njegov veliki san. "Uvijek sam pokušavao nadvladati ograničenja svoga stanja i voditi što puniji život. Putovao sam svijetom, od Antarktika do nulte gravitacije. Možda ću jednog dana otići i u svemir", rekao je.

"Već sam iskusio nultu gravitaciju koja mi je omogućila lebdenje u bestežinskom stanju, ali moja je krajnja ambicija letjeti u svemir", poručio je prošle godine.

"Žene. One su potpuni misterij"

Ostat će upamćen i po izjavama o Bogu.

"Bog možda postoji, ali znanost može objasniti svemir bez potrebe za stvoriteljem", rekao je, između ostalog, 2010. godine za CNN.

Govoreći o svom izgledu nakon izlaska filma "Teorija svega" u kojem njegov lik glumi Eddie Redmayne, našalio se rekavši: "Nažalost, Eddie nije naslijedio moj dobar izgled."

"Moj je cilj jednostavan. To je cjelovito razumijevanje svemira, zašto je takav kakav jest i zašto uopće postoji", još je jedan od citata po kojima će ostati upamćen.

Hrvatski fizičar i profesor Ivica Puljak povodom smrti velikog znanstvenika također je izdvojio jedan od njegovih citata za pamćenje: "Mi smo samo napredna vrsta majmuna na malom planetu oko jedne prosječne zvijezde. Ali možemo razumjeti Svemir. To nas čini jako posebnima."

Jedna stvar za Hawkinga je oduvijek bila zagonetka - žene. Kada su ga jednom prilikom pitali o čemu najviše razmišlja tijekom dana rekao je: "Žene. One su potpuni misterij."

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti