Stiže još naprednija verzija Googleove umjetne inteligencije

Već sljedeći tjedan možemo očekivati verziju Googleove umjetne inteligencije koja će biti značajno bolja u razmišljanju, kodiranju i drugim kategorijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.04.2023. / 09:37

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

U posljednjih nekoliko mjeseci uvjerili smo se u nevjerojatne mogućnosti umjetne inteligencije, a s obzirom na to da su tehnološke tvrtke tek zagrebale po površini, jasno je kako tijekom sljedećih mjeseci i godina možemo očekivati velike stvari od AI. OpenAI, Microsoft, Google, Meta, Amazon i brojne druge tvrtke ne samo da ulažu veliki novac u ovu tehnologiju, već fokus svog poslovanja djelomično ili većinom prebacuju na AI, kako ne bi zaostajali za konkurencijom.

Google Dosta vam je ChatGPT-a? Isprobajte Googleov Bard

Alphabet, odnosno Google već je predstavio svoj alat baziran na AI (Bard), a kako smo ranije već pisali, zbog samo jedne njegove greške vrijednost tvrtke pala je za više od 100 milijardi dolara. U nedavnom razgovoru s tehnološkim novinarima, prvi čovjek tvrtke Sundar Pichai govorio je o planovima i razvoju AI te je naglasio kako će Bard uskoro postati još bolji i sposobniji.

Trenutačnu verziju svog AI alata usporedio je s nabrijanom Hondom Civic koja pokušava konkurirati puno snažnijim automobilima jer su, kada su predstavljali Barda, željeli biti oprezni te ih je zanimalo vidjeti kako će ljudi koristiti njihov alat kada im postane dostupan. Nakon što je ova tehnologija već dostupna neko vrijeme i ekipa iz Googlea ima bolja saznanja o načinu njena korištenja, sada mogu predstaviti i novu Bardovu verziju koja bi trebala postati dostupna već sljedeći tjedan.

Zahvaljujući postignutom napretku, Bard bi trebao postati značajno bolji u razmišljanju i kodiranju, kao i u nekim drugim područjima. Pichai je naglasio kako se njihova “vrlo, vrlo snažna tehnologija” može personalizirati za obične korisnike, kao i za kompanije kako bi se njen potencijal iskoristio u potpunosti. Tijekom intervjua, Pichai se dotakao i tema poput regulacije te zahtjeva znanstvenika koji su tražili šestomjesečno pauziranje u razvoju AI dok se ne donesu neki sigurnosni protokoli koji bi osigurali da njen razvoj ne ode u krivom smjeru, kao i utjecaja AI na tržište rada.

Google Pomoć u pisanju mailova i dokumenata: Googleova umjetna inteligencija stiže i u Gmail

Smatra kako je AI prevažna tehnologija da se ne bi regulirala, no naglasio je kako je važno donijeti dobru regulativu od koje će svi imati interesa. Što se utjecaja umjetne inteligencije na poslove tiče, rekao je kako ćemo svi morati “ispraviti kurs”, odnosno prilagoditi se utjecaju AI-a u određenim područjima. Tehnologija će u budućnosti, kao što je to bio slučaj i do sada, biti od velike koristi za čovječanstvo, no Pichai ne zapostavlja i njen negativan potencijal jer nam može ozbiljno naštetiti. Iako priznaje da je djelomično zabrinut, ipak je puno više uzbuđen zbog potencijala umjetne inteligencije.

Izvor: Tech Radar

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti