Stiže već za pet godina: Ford razvija automobil bez volana i papučica gasa i kočnice

Za pet godina kada naručite Fordov taksi, po vas će doći automobil u kojem neće biti vozača

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.08.2016. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Planovi kompanija poput Googlea i Tesle na automobilskom tržištu odavno su nam poznati te njihovi šefovi vjeruju kako će u budućnosti cestama diljem svijeta voziti automobili kojima će upravljati računala. Računala su, pokazali su to podaci Googlea, bolji vozači od ljudi (naravno, sigurno se mnogi ne bi složili s ovim izjavama šefova Googlea) te uvijek drže pravilan razmak u odnosu na druga vozila, poštuju znakove, ograničenja brzine, uvijek voze unutar svoje trake itd. Još nije poznato kada će prvi Googleovi automobili postati dostupni svima (odnosno, onima koji će ih moći priuštiti), no od ovog tjedna poznati su konkretni planovi Forda te su iz ove kompanije najavili kako će njihovi automobili koji neće imati volan niti papučice gasa i kočnice biti dostupni 2021. godine.

Mark Fields najavio je veliku investiciju u centar za istraživanje i razvoj tehnologije za autonomne automobile, kao i milijunska ulaganja u tehnološke kompanije koje razvijaju ove tehnologije. Ipak, njihovi automobili neće biti namijenjeni 'običnim' korisnicima, već je Fordova namjera prodavati ih taksi servisima i kompanijama poput Ubera (naravno, možda Ford pokrene vlastiti servis, ali o tome u ovoj kompaniji još ne žele govoriti) – govoreći o budućnosti u kojoj će roboti ljudima 'ukrasti' poslove, veliki je broj analitičara najavio kako će se to itekako osjetiti u industriji prijevoza u kojima će, umjesto ljudi, vozilima upravljati računala i roboti. Njihovi automobili koristit će LiDAR tehnologiju baziranu na laserima koja se smatra najpouzdanijom za korištenje u autonomnim automobilima. U Americi se automobili s autonomnom tehnologijom rangiraju u pet razina, a Fordovi automobili radit će na četvrtoj razini (npr. Teslini automobili rade na razini 2) koja označava visoku autonomnost te automobili mogu voziti bez nadzora ljudi, ali samo u određenim uvjetima – npr. ne po lošem vremenu ili samo na području koje je prethodno mapirano.

Fordovi automobili, barem na početku, vozit će samo po određenim gradovima u SAD-u, a vjerojatno će s vremenom moći voziti i u područjima izvan gradove. Iz Forda još ne govore o dizajnu i nekim konkretnim specifikacijama samog automobila, već prvo žele usavršiti tehnologiju za autonomnu vožnju, a s vremenom će predstaviti i sam automobil u kojem neće biti volana niti papučica gasa i kočnice.

Izvor: USA Today

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti