Stižu novi SUV i monovolumen: Otkriveni prvi detalji o novim električnim automobilima Volva

Iako detalji o monovolumenu nisu objavljeni, znamo da će vozilo biti bazirano na modelu Zeekr 009.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.01.2023. / 12:03

Zeekr 009 (Foto: Geely Group)

Na prezentaciji održanoj ovaj tjedan prvi čovjek kineskog odjela Volva Qin Peiji govorio je o elektrifikaciji kompanije do sada i planovima za naredno razdoblje te je prikazao šest električnih automobila ove kompanije. Tri vozila koja je prikazao već su dostupna na tržištu i riječ je o modelima XC40, C40 te EX90, o kojima znamo sve, no puno su zanimljivija ostala tri modela, koja bi se na tržištu trebala pojaviti krajem ove godine.

Volvo XC40 Recharge Optimizam u Volvu: Električna vozila uskoro bi se po cijeni mogla izjednačiti s benzincima

Jedan od njih je EX90 Excellence, flagship automobil s top specifikacijama i "ultraluksuzna verzija" modela EX90 SUV, zatim jedan SUV manjih dimenzija te - monovolumen. Može se pretpostaviti kako će monovolumen biti namijenjen obiteljskim korisnicima kojima je potreban automobil većih dimenzija s više mjesta za putnike i prtljagu, a prema informacijama koje su prenijeli mediji koji prate tržište električnih vozila, bit će baziran na modelu Zeekr 009.

Podsjetimo, i Zeekr i Volvo u vlasništvu su iste kompanije (kineski Geely) tako da činjenica da dijele istu platformu nikoga ne treba iznenaditi. Zeekr 009 je električni monovolumen s pogonom na sva četiri kotača, snagom motora od 536KS te dosegom od čak 800 km. Jasno je kako automobil s takvim performansama nije jeftin te njegova početna cijena na kineskom tržištu iznosi oko 87 tisuća dolara.

Iako će biti bazirani na istoj platformi, Volvov monovolumen ipak će imat "jedinstven izgled", prema Electreku. Tijekom trećeg ovogodišnjeg kvartala Volvo bi trebao predstaviti prvi koncept ovog vozila, dok krajem godine možemo očekivati predstavljanje proizvodnog modela.

Volvo Novi Volvov automobil dolazi s tehnologijom koja će prepoznati ako je vozač pijan i zaustaviti vozilo

Kao što će monovolumen biti baziran na platformi koju koristi Zeekr 009, tako će i nadolazeći SUV biti baziran na platformi još jednog Zeekrova automobila - modela Zeekr 003.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti