Optimizam u Volvu: Električna vozila uskoro bi se po cijeni mogla izjednačiti s benzincima

U trenutačnoj neizvjesnoj situaciji, u kojoj se stvari mijenjaju velikom brzinom, teško je davati neke dugoročne prognoze, no prvi čovjek Volva veliki je optimist što se tiče elektrifikacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2022. / 10:32

Volvo XC40 Recharge (Foto: Volvo)

Koliko smo daleko od dana kada će se cijena električnih automobila izjednačiti s cijenama benzinaca? S obzirom na to da cijena elemenata koji se koriste u proizvodnji baterija, poput litija, kobalta, nikla i drugih, višestruko raste, kao i da su protekle dvije godine obilježile pandemija i nestašica čipova, koje su snažno utjecale na ovo tržište, odgovor na to pitanje teško je dati.

Punjenje električnog automobila, ilustracija U Irskoj telefonske govornice zamjenjuju punjačima za električna vozila

Trenutačno svjedočimo situaciji u kojoj sve poskupljuje, uključujući i klasične i električne automobile, no usprkos tome u Volvu ne nedostaje optimizma što se tiče elektrifikacije, ali i cijena električnih vozila. Prema izvršnom direktoru Volva Jimu Rowanu, cijena električnih automobila mogla bi se izjednačiti s cijenama benzinaca vrlo brzo - već 2025. godine.

Mnogi analitičari i stručnjaci ranije su taj trenutak, u kojem se cijene benzinaca i električnih vozila izjednačavaju, označili prijelomnim trenutkom elektrifikacije koji će označiti početak revolucije na tržištu jer će ljudima biti isplativije kupovati e-automobile umjesto benzinaca i dizelaša. Naravno, kako živimo iznimno nepredvidljivim vremenima u kojem na stanje na svim tržištima utječu vanjski uvjeti, teško je predvidjeti kada će zaista doći do izjednačavanja cijene i kako će to utjecati na tržište.

Kako naglašavaju na EV Areni, baterije su ključna stavka koja utječe na cijenu automobila, kao i nestašica čipova, ali i potražnja. S obzirom na to da su komponente baterija višestruko poskupjele, to utječe i na rast, a ne smanjenje cijene električnih automobila. Argument u korist izjednačenja cijena električnih automobila s benzincima Rowan vidi u napretku tehnologije, kao i učinkovitijim baterijama koje će moći izvući veći doseg iz manjeg kapaciteta.

ZEM Tim nizozemskih studenata napravio prvi električni automobil na svijetu koji zapravo čisti atmosferu

Komentirajući aktualnu situaciju, na EV Areni kažu kako se ne bi trebali iznenaditi ako do tog izjednačenja cijena dođe ne zbog jeftinijih električnih vozila, već zbog - poskupljenja benzinaca.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti