Tim nizozemskih studenata napravio prvi električni automobil na svijetu koji zapravo čisti atmosferu

Automobili koji hvataju ugljik iz atmosfere i pohranjuju ga za recikliranje mogli bi postati novi standard u autoindustriji ako ona prihvati genijalnu ideju tima nizozemskih studenata.

Branimir Vorša | 07.11.2022. / 10:37

ZEM
ZEM (Foto: Bart van Overbeeke)

Skupina studenata iz Nizozemske napravila je električni automobil koji naziva prvim vozilom s negativnom emisijom ugljika na svijetu.

ZEM je prototip automobila koji je dizajniralo i izradilo 35 studenata Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu. Zahvaljujući paru uređaja za hvatanje ugljika iza prednje rešetke, ZEM zapravo apsorbira CO2 tijekom vožnje. Studenti koji su ga napravili kažu da može prikupiti oko dva kilograma ugljika na svake 32.000 kilometara. Za usporedbu, zrelo stablo u prosjeku uhvati oko 22 kilograma ugljika godišnje.

Kad se filtri napune, mogu se isprazniti, a ugljik se može ponovno upotrijebiti za gorivo ili čak za proizvodnju piva, kažu tvorci ZEM-a.

Serveri, ilustracija Problem o kojem se uopće ne priča: "Tamni podaci" ostavljaju ogroman ugljični otisak i moramo nešto učiniti po tom pitanju

Kada se ovi filteri mogu izraditi modularno, mogu se implementirati u sve vrste vozila i transporta, rekao je za CNET Lars Holster, jedan od tvoraca automobila iz nizozemskog tima studenata.

Solarni paneli na krovu i haubi automobila napajaju osam litijevih baterija s oko 15 posto ZEM-ove snage. Automobil ima i tradicionalni priključak na utičnicu iza stražnje registarske pločice. Nizozemski studenti implementirali su i dvosmjernu tehnologiju punjenja, tako da se ZEM može koristiti i kao generator za napajanje kućanskih uređaja.

ZEM ZEM (Foto: Bart van Overbeeke)

Automobil je dizajniran tako da bude održiv tijekom svojeg cijelog životnog ciklusa. Karoserija je ispisana 3D printerom od reciklirane plastike, koja se može usitniti i ponovno upotrijebiti na kraju životnog vijeka automobila. Unutrašnjost je napravljena od ananasa i recikliranog ulja za kuhanje.

ZEM je, koliko znamo, trenutačno najodrživiji automobil na svijetu, rekao je Holster.

Nizozemski studenti ne planiraju prodati ZEM, ali se nadaju da će patentirati njegovu tehnologiju za hvatanje ugljika. Kažu kako se nadaju da će prototip njihova vozila nadahnuti proizvođače automobila i druge lidere u autoindustriji da nadograđuju tu ideju.

Slika nije dostupna Novo istraživanje ima bolan zaključak: "Ljudi ne mogu samo ušutkati svoju savjest sadnjom šuma"

Ono što možemo učiniti mi kao tim od 35 studenata dodiplomskog studija, velika tvrtka s punim odjelom bistrih inženjera može učiniti puno bolje, zaključio je Holster.

Hvatanje ugljika, prema očekivanjima ekonomskih stručnjaka, postat će velik posao u sljedećih nekoliko godina. Analitičari predviđaju da će to do 2028. godine biti industrija vrijedna sedam milijardi dolara.

Izvor: CNET

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti