Što će biti ključno za razvoj nakon pandemije? Fokusirati se treba na ove tri stvari

Fokus na talent, tehnologiju i partnerstva može biti ključan za razvoj nakon pandemije COVID-19, a računarstvo u oblaku, umjetna inteligencija (AI) i internet stvari (IoT) ključne su tehnologije koje mogu donijeti korist u poslovanju.

Martina Čizmić | 15.02.2021. / 17:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Novo istraživanje IBM-ovog Instituta za poslovnu vrijednost (Institute for Business Value - IBV) otkrilo je kako će glavni izazov za mnoge globalne anketirane izvršne direktore u sljedećih nekoliko godina biti upravljanje radnom snagom na daljinu. Izvršni direktori čije su organizacije bile u prvih 20% po rastu prihoda među ispitanicima - daju prednost talentima, tehnologiji i partnerima u pozicioniraju svoje tvrtke za uspjeh nakon pandemije COVID-19.

Studija “Find your essential” ispitala je 3000 izvršnih direktora u 26 industrija i gotovo 50 zemalja te je provedena u suradnji s tvrtkom Oxford Economics .

Pandemija COVID-19 ubrzala je digitalne transformacije poslovanja u brojnim tvrtkama neovisno o kojoj industriji je riječ, rekao je Tomislav Balun, poslovni direktor, IBM Hrvatska. IBM-ova studija pokazuje kako izvršni direktori razmišljaju slično kada je riječ o tehnologijama koje će donijeti benefite njihovom poslovanju te pomoći u stvaranju inovacija i personaliziranog korisničkog iskustva. Kada je riječ o tehnologiji, vidimo kako su izvršni direktori istaknuli – Internet stvari, hibridno računarstvo u oblaku, umjetnu inteligenciju i automatizaciju – kao ključne tehnologije za budućnost.

Dvostruko više anketirani izvršnih direktora koji su ostvarili izuzetne rezultate u odnosu na one izvršne direktore koji nisu ostvarili takve rezultate reklo je kako tehnološki temelji predstavljaju najveći izazov u poslovanju i svjesni su koliko je važno biti spreman te biti predvodnik kada je riječ o primjeni novih tehnologija. Također, kako se tehnologije mijenjaju, tako se moraju mijenjati i njeni temelji.

IBM-ova godišnja studija otkrila je kako je većini anketiranih izvršnih direktora osnaživanje „udaljene“ radne snage bio glavni prioritet tijekom 2020. godine. Polovica anketiranih izvršnih direktora koja je imala uspješnije rezultate rekla je kako će upravljanje udaljenom radnom snagom biti izazov za vodeće ljude i u sljedećih nekoliko godina, a isto to je reklo samo 25% ispitanika koji su u svom poslovanju ostvarili slabije rezultate.

Prema IBV studiji, izvršni direktori koji ostvaruju bolje rezultate također su više usmjereni na partnerstva. 63% njih reklo je kako su upravo partnerstva postala još važnija za ostvarivanje poslovnih ciljeva. Samo polovica tog broja izvršnih direktora sa slabijim ostvarenim rezultatima reklo je isto. Na temelju rezultata ove studije, IBM-ova teza je da se najuspješniji izvršni direktori usmjeravaju isključivo na ono što najbolje rade, a na partnere i ekosustave se oslanjaju za pristup novim idejama i mogućnostima za inovacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti