Što je supermjesec koji večeras možemo vidjeti na nebu i po čemu je toliko poseban?

Tijekom 2023. godine na nebu ćemo imati priliku promatrati čak četiri supermjeseca.

Martina Čizmić | 31.07.2023. / 10:08

Supermjesec, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ljudi stoljećima proučavaju Zemljin satelit Mjesec i još uvijek su očarani njegovim izgledom i promjenama koje mogu uočiti golim okom. Jedna od promjena koja posebno oduševljava, kako znanstvenike, tako i obične građane je pojava tzv. supermjeseca.

O čemu je zapravo riječ?

Supermjesec je pojava koja se događa nekoliko puta godišnje (u 2023. to je čak četiri puta), a tijekom koje je na nebu vidljiv pun Mjesec koji zbog svoje blizine Zemlji izgleda posebno velik.

Pojam supermjesec ne upotrebljava se u astronomiji, već je češće korišten u astrologiji. Pojam je 1979. godine osmislio astrolog Richar Nolle koji je supermjesec definirao kao puni Mjesec koji se nalazi na najbližoj točki prema Zemlji. No, od tad do danas pojavile su se različite definicije što je to najbliža točka Zemlji.

Supermjesec, ilustracija VIDEO Spektakularni prizori: Nebo obasjao supermjesec, pogledajte kako je izgledao iz Rijeke i Zagreba

Naime, kako bi se izračunala točna putanja Mjeseca i pojava supermjeseca, u obzir treba uzeti, uz Mjesečevu mjenu i promjene u Mjesečevoj orbiti tijekom svakog lunarnog ciklusa.

Ako se u obzir uzmu sve te varijable za 2023. godinu, dobit ćemo termine čak četiri supermjeseca.

Prvi je bio u noći s 2. na 3. srpanj, drugi je noćas, u noći s 31. na 1. kolovoza, treći ponovno u kolovozu, u noći s 30. na 31. kolovoza (taj se još naziva i plavi mjesec jer se radi o drugom punom mjesecu u istom kalendarskom mjesecu) te četvrti u noći s 28. na 29. rujna.

Zašto je supermjesec tako poseban?

Osim što supermjesec označava približavanje Mjeseca Zemlji u trenutku kad je u potpunosti osvjetljen sunčevim zrakama, mnogi misle da je supermjesec veći nego kad se vidi "običan" pun Mjesec.

Da, to je istina, ali tu razliku teško se može uočiti golim okom. Samo pomno promatranje može zamijetiti da je supermjesec nešto veći.

No, zato je puno, puno sjajniji. Kako ističu znanstvenici, prilikom supermjeseca, površina Mjeseca je 8 posto veća, ali je sjaj čak 16 posto veći. U odnosu na mikromjesec (trenutak kad je Mjesec najudaljeniji od Zemlje), supermjesec može biti svjetliji za čak 30 posto.

Tako da ćete zasigurno primijetiti razliku ako šećete mračnim predjelima tijekom supermjeseca.

Slika nije dostupna Supermjesec još jednom očarao svojom ljepotom

Astronomi ističu da ovakva pojava, s dva supermjeseca unutar mjesec dana, dogodila 2018. godine, a sljedeći put ju možemo očekivati tek 2037. godine.

Utjecaj na plimu i oseku

Supermjesec, zbog svoje blizine Zemlji, može imati utjecaj na izmjenu plime i oseke. Točnije, može uzrokovati više plime pa čak i plavljenje nižih riva. No, to nije opasna pojava i ponajprije ovisi o obliku obale i drugim vremenskim uvjetima (kao što je vjetar i kiša).

Promatranje supermjeseca

Za promatranje supermjeseca nisu vam potrebni ni teleskop ni dalekozor. Dovoljno je otići dalje od izvora svjetlosti (gradskih svjetala, javne rasvjete i slično) i pogledati u nebo. 

Zbog svoje blizine Zemlji, Mjesec će biti moguće bolje vidjeti golim okom. Bit će jasnije vidljive tamne ravnice formirane drevnim vulkanskim tokovima lave.

Oni koji želje pomnije proučiti površinu Mjeseca, mogu se poslužiti dalekozorom ili teleskopom ili pak pametnim telefonom s visokim zoomom. 

Najbolje vrijeme za promatranje je od samog izlaska Mjeseca (kad bi se lakše mogli uočiti i Merkur i Mars) pa do njegovog uzdizanja visoko nad horizontom. Naime, tad će se Mjesec činiti posebno velikim. 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti