Što je sve predstavljeno danas na Appleovom WWDC?

Appleov CEO Steve Jobs predstavio je nove proizvode na ovogodišnjoj konferenciji za developere, iOS5, iCloud i Lion OS X sa mnogim i vrlo zanimljivim značajkama.

Zimo Zimo Zimo | 06.06.2011. / 21:39

Što je sve predstavljeno danas na Appleovom WWDC?

Appleov CEO Steve Jobs predstavio je nove proizvode na ovogodišnjoj konferenciji za developere, iOS5, iCloud i Lion OS X sa mnogim i vrlo zanimljivim značajkama.

Čak 5,200 karata prodano je u samo 2 sata nakon što su krenule u prodaju iako je cijena bila 1600$. Phil Schiller predstavio je novi Lion OS X za koji kaže kako se svodi samo na Mac računala, te je nadodao kako je prodano preko 54 milijuna Macova diljem svijeta, uz daljnji rast prodaje.

Porast od 28 posto iz godine u godinu pokazuje odlično poslovanje Applea, a zašto je tome tako govori rečenica Schillera 'Nisu dobri samo radi hardwarea, nego radi njegovog softwarea'.


Lion OS X


Novi Lion OS X ima preko 250 novih značajka od kojih je predstavljeno njih 10. Multi touch geste o kojima će biti više riječi i videa u narednim danima, a novost je da novi Lion više nema scrollbar, te je posvećen full screen doživljaju. Mission Control pokazuje vam sve aplikacije i dokumente s kojima radite, plus, možete staviti sve vaše 'spaces' na vrh svega.

Mac App Store postaje broj jedan program za prodaju softwarea prestigavši tako Walmart i ostale. Neke tvrtke koje su izrađivale aplikacije udvostručile su, a neke i učetverostručile prihode od prodaje programa. Također objavljen je i famozni in-app-purchase, odnosno mogućnost kupnje unutar aplikacije.

Lauchpad omogućuje pregled vaših aplikacija koje su organizirane prema vašim željama, odnosno identična stvar kao što je to slučaj na iPhoneu i iPadu.

Novost je i Auto Save značajka koja automatski pohranjuje dokumente bez da vi išta imate s time, čime vam računalo pomaže u pisanju dokumenata. Gornji izbornik, kod naziva dokumenta, omogućuje vam kontrolu nad istim, pa tako možete onemogućiti auto save, ili ga vratiti u stanje u kakvom ste ga otvorili. Također možete zaključati dokument ili ga duplicirati.

Nekoliko novosti stiglo je i na Pages koje od sada ne zahtijevaju save, već vam ponovno otvaranje omogućuje nastavak uređivanja gdje ste stali. Pages vam također prikazuje svu povijest mjenjanja dokumenata koja izgleda poput Time Machinea -- poznato za korisnike koji su koristili ovaj program.

AirDrop omogućuje brzo slanje podataka korisnicima Mac računala koji također koriste AirDrop. Sve što trebate napraviti jest 'odnijeti' željenu datoteku na korisnika kojem želite poslati istu, i to je to. Korisnik dobiva obavijest da mu netko želi poslati nešto. Ništa nije potrebno postavljati, sve aplikacija radi automatski. Mail je dobio unaprijeđenu tražilicu koja sama prepoznaje tražite li neku osobu ili subjekt, čime olakšava korištenje maila, a objavljen je i novi pregled, tzv. conversation mode koji prikazuje sve poruke u jednom redu. Novi mail izgleda nalik na onom iz iPada, što je po nama preglednije i lakše za korištenje.

CD više neće biti potreban, jer novi Lion dolazi isključivo putem App Storea čime bi nadogradnja bila lakša nego ikad, istaknuo je Phil Schiller. Novi Lion 'težak' je 4GB i za nadogradnju neće biti potrebno restartati računalo, te će se moći koristiti na svim vašim autoriziranim osobnim računalima. Nema potrebe za kupnjom više kopija za svako računalo posebno. Dostupnost -- Srpanj ove godine, cijena - 29.99 dolara!!!


iOS5


Prema brojkama koje je istaknuo Scott Forstallu, Apple je prodao preko 200 milijuna uređaja sa iOS operativnim sistemom u što su uključeni iPod, iPhone i iPad, što znači da je Apple zauzeo 44 posto mobilnog tržišta. Preko 25 milijuna prodano je iPada od njegove objave prije 14 mjeseci, te preko 15 milijardi pjesama putem iTunes Music Storea i preko 130 milijuna elektroničkih knjiga. Čak jee 90,000 aplikacija dostupno za iPad, što je omogućilo developerima isplatu od 2.5 milijarde dolara.

Novi iOS5 ima preko 1500 novih API-a, od čega je predstavljeno njih nekoliko. Nove obavijesti imaju preko 10 novih ključnih karakteristika, a preko 100 milijardi njih je objavljeno. Apple je objavio i notification centar, koji koristi upravo onome o čemu i sama riječ govori, a do kojih se dolazi na vrlo sličan način kao i na Android uređajima, dakle povučete meni od gore.

Novi meni omogućuje brz pristup propuštenim pozivima i porukama, te odgovor na njih za vrijeme dok je vaš iPhone zaključan. Newsstand je neki način pretplate koji vam olakšava praćenje novih izdanja časopisa, pa tako kada kupite neki magazin, on je automatski spremljen u Newsstand, koji je pak ugrađen u home screen.

Twitter je također u rasporedu novih značajka, pa tako možete pristupiti ovoj društvenoj mreži uz jedan klik. Twitter je integriran s mnogo aplikacija uključujući kameru i fotografije, pa tako sa jednim klikom možete priložiti fotku i poslati tweet. Također, možete slati članke putem Safarija, ili lokacije putem mapa. Scott kaže kako je Safari najbolji mobilni operativni sistem kojeg koriste čak 2/3 mobilnog web surfanja, a novost na njemu je Safari Reader koji vam omogućuje čitanje članaka bez distrakcija, dakle svi meniji nestaju i ostaje samo članak i slike. Tu su i 'Reading List' - jednostavan način da pročitate sadržaj članaka kasnije, kojeg možete otvoriti sa bilo kojeg uređaja.

Podsjetnik izgledaja nalik na podsjetnike sa pravog stola, papirići u bojama kuverte. Kamera od sada ima gumb koji se nalazi na zaključanom ekranu, pa tako možete odmah slikati nešto iako imate zaključan iPhone, dakle vaša će slika biti zaštićena i nedostupna dokle ne ukucate vaš osobni kod. Osim toga, uz pomoć tipke za pojačavanje tona moći ćete 'okinut' fotografiju, možete pomoću pinch geste podesiti zoom, a ukoliko držite prst na ekranu, iPhone će sam podesiti proporcije slike. Nakon što poslikate sliku, možete ju izrezati, rotirati, maknuti 'crvene oči' ili kliknuti kako bi ju poboljšali.

Mail je dobio Rich-text uređivanje teksta i mogućnost da 'odvučete' kontakt mail iz recimo cc u bcc, označavanje kao nepročitano i pretraživanje sadržaja cijele poruke. Tipkovnicu možete razdvojiti na dva dijela, odnosno lijevi i desni, pa tako možete lakše i brže tipkati vaše poruke pomoću palci. Pc Free - nema više kabla. Spajanje iOS uređaja na računalo više ne zahtjeva kablove koje nitko ne voli. Ažuriranje na novi iOS ne zahtjeva nikakve postavke niti spajanje na računalo, konačno.

Game Center u App Storeu trenutno sadrži preko 100,000 igara što čini iOS uređaje jednim od najpopularnijih igraćih platforma na svijetu. U samo 9 mjeseci Apple je zabilježio 50 milijuna korisnika Game Centera, dok je recimo Xbox Live u osam godina sakupio njih samo 30 milijuna, kaže Scott. Igre je moguće preuzeti direktno sa Game Centra.

iMessage - su poruke koje je od sada moguće slati između iOS uređaja, pa tako možete slati tekstualne poruke, fotografije, videe, kontakte i koristiti grupno dopisivanje, što je jedna od značajka koja ime veliki potencijal. Cijela stvar funkcionira putem WiFi ili 3G mreže. Developeri će SDK (software developer kit) moći preuzeti već danas i započeti raditi nove aplikacije za iOS uređaje, dok će sam iOS5 biti dostupan od jeseni ove godine i biti će podržan na sljedećim uređajima: iPhone 3GS, iPad i iPad2, te treća i četvrta generacija iPod touch.


iCloud


Sudeći prema riječima Jobsa, danas je vrlo teško održavati uređaje sinkroniziranima, jer se tehnologija promijenila i danas svi uređaji imaju slike i videe koje korisnici žele imati dostupnima bilo kada i bilo gdje. Centar digitalnog života transformira se sa računala na cloud, kaže Steve.

'iCloud pohranjuje vaš sadržaj u cloud i bežično ga prenosi na vaše uređaje. Automatski ih uploada i obavještava korisnike na svim uređajima.'

Sve se događa automatski i nište nije potrebno znati. Također, novi je servis MobileMe napravljen ispočetka kako bi odlično radio sa iCloud servisom. Odlična stvar je i novi me.com email račun pomoću kojeg imate sve mailove automatski sinkronizirane čime stvorite novi račun. Nema reklama! iCloud će biti besplatan. Svakog dana, sadržaj uređaja će biti backupiran, a ukoliko kupite novi uređaj, samo upišete svoj ID i lozinku i sav sadržaj je odmah na vašem uređaju.

Dokumenti - ukoliko kreirate neki dokument u Pagesima, on će automatski biti uploadan i pohranjen na cloud, te dostupan na svim uređajima koji na sebi imaju instaliranu aplikaciju Pages (slično kao Microsoft Word, za one manje upućene). Ista stvar funkcionira i za Number i Keynote.

Photo Stream - fotografije će također biti pohranjene u cloud. Stvar funkcionira tako da sve fotografije se bilo kojeg uređaja automatski idu u cloud te se šalju na druge uređaje povezane sa tim cloud računom. Fotografije će se čuvati na cloudu 30 dana.

iTunes u cloudu - sve što kupite na iTunesima dostupno je na svim uređajima bez dodatne naknade, što je ujedno i prvi puta da se ovakva stvar vidi u glazbenoj industriji. Na iTunesima se nalazi 'Purchased' gumb koji vam prikazuje sve što ste kupili, nakon čega možete kliknuti na cloud gumb. Od sada, kada kupite bilo koju pjesmu sa iTunesa, ista se automatski downloada na sve vaše uređaje bez potrebe za sinkronizacijom. MP3 je u kvaliteti od 256 Kbps AAC i dostupan je na do 10 uređaja i to potpuno besplatno.

iTunes in the Cloud dostupan će biti na uređajima sa iOS 4.3 beta od danas. Također iTunes Match, aplikacija koja će zamijeniti vaše pjesme na iTunesima, koštat će 24.99 dolara godišnje, bez obzira koliko pjesama imali.

To bi bio pregled svega što se događalo danas na WWDC-u. Apple je predstavio mnogo zanimljivih stvari, neke su iskopirali sa Android telefona, no većina toga jest nova inovacija Applea. Također Steve je na kraju pokazao i nekoliko slika novih centara sa servirima koji izgledaju impresivno.

Što se vama najviše sviđa od predstavljenih stvari?

Sve fotografije preuzete su sa Engadgeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti