Što kad vam ukradu telefon? Donosimo iscrpni vodič za prije i poslije

Ukraden vam je ili ste izgubili pametni telefon? Duboko udahnite i krenimo korak po korak.

Martina Čizmić | 17.10.2024. / 13:14

Ukraden telefon, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Bez obzira koji mobilni telefon koristite - bio on feature phone ili smartphone, jedno je sigurno - da sad ostanete bez njega, ne bi vam bilo svejedno.

Mobilni telefoni postali su naše sve. Od uređaja za komunikaciju, zabavu, do onog za navigaciju, plaćanje i pohranu važnih informacija. Stoga ne iznenađuje da je jedan od najvećih strahova vlasnika mobilnih telefona - da on jednostavno nestane.

Savjete o tome kako spriječiti da vam ukradu telefon, nećemo dijeliti, jer oni ovise od situacije do situacije, ali vam možemo reći što napraviti da, ako do takvog događaja dođe (ili čak ako ga samo izgubite negdje), gubitak podataka bude što manji.

Podijelit ćemo ih u dvije kategorije - što napraviti sad, odmah, dok je telefon još uvijek sigurno u vašem vlasništvu i što napraviti kad bez njega ostanete.

Napravite odmah, dok je telefon još kod vas

Zaključajte ga

Da, znamo. Toliko puta tijekom dana otključavamo taj telefon da je ponekad jednostavnije ostaviti ga nezaključanog. No, zbog vaše sigurnosti, kao i sigurnosti podataka koji su pohranjeni na tom telefonu (a oni mogu biti i bankovne kartice, pa čak i osobni dokumenti), uključite zaključavanje. I to čak ne samo obično zaključavanje PIN-om. Odaberite biometrijsko skeniranje (lica, prsta) ili lozinku kako biste sigurno zaključali svoj telefon. Također, postavite zaporke i na pojedine aplikacije koje su vam važne - WhatsApp, Signal, Revolut, službeni e-mail. Moramo li uopće napomenuti da lozinka za svaku aplikaciju mora biti različita?

Upisivanje PIN-a, ilustracija Ovo su najčešće korišteni PIN-ovi, je li i vaš među njima?

Uključite "Pronađi moj uređaj"

Opcija ima različito ime ovisno o tome koristite li Apple ili Android uređaje, ali funkcija joj je ista. Ostavlja uključen GPS signal na telefonu, pa u trenutku kad on više nije kod vas, možete putem računala locirati uređaj, daljinski ga zaključati, čak i nazvati ne biste li ga dobili natrag.

Opciju pronađite u Postavkama svog telefona.

Napravite sigurnosnu kopiju važnih fotografija, videa ili dokumenata

Otkako su proizvođači pametnih telefona počeli naglasak stavljati na kameru i sve veći prostor za pohranu, ljudi su izgubili naviku pregledavanja i pohranjivanja važnih fotografija na sigurno. I dok neki svoje fotografije automatski pohranjuju "u oblaku" i tako rade njihovu sigurnosnu kopiju, drugi ih "drže" na telefonu. Kako ne biste ostali bez njih, dobro je s vremena na vrijeme napraviti sigurnosnu pohranu - ili u oblak ili na računalo odnosno vanjski disk.

Osim fotografija i videa, dobro je napraviti kopiju i kontakata, drugih dokumenata, lozinki i sličnog. I Android i Apple nude da to naprave za vas automatski svako toliko, pa iskoristite tu opciju. Možete ju pronaći u Postavkama.

WhatsApp (Foto: AFP) Koristite WhatsApp? Napravite sigurnosnu kopiju podataka ili se pozdravite s njima

Isključite puni prikaz obavijesti

Neki stručnjaci za kibernetičku sigurnost predlažu i da se isključi puni prikaz obavijesti. Pri tome misle na ono da vam se na zaključanom ekranu prikaže cjelokupni tekst poruke, zajedno s imenom pošiljatelja.

To ćete napraviti odlaskom u Postavke, Obavijesti i potom odaberite opciju "Prikažite predprikaz", a onda na listi aplikacija odaberite čije obavijesti želite vidjeti i u kojem obliku.

Uključite nove opcije

I Apple i Google su nedavno predstavili cijeli niz novih opcija usmjereni upravo na to da uređaje učine manje privlačnima za kradljivce.

Tako korisnici iPhonea mogu uključiti "Stolen Device Protection", koji otežava pristup ključnim funkcijama i postavkama telefona. Primjerice, za brisanje i resetiranje telefona bit će potrebna biometrijska potvrda. Također, Apple je uključio "Activation lock" koja otežava preprodaju dijelova iz ukradenih telefona.

S druge strane, korisnici Androida sad mogu koristiti umjetnu inteligenciju kako bi sustav sam detektirao da je netko "oteo" telefon i trči ili se vozi na motoru. Uređaj se automatski zaključava, što je za većinu kradljivaca dovoljno da odustanu i bace telefon u blizini. Također, dostupna je i značajka "Privatni prostor" koji je svojevrsni tajni pretinac u koji korisnici mogu pohranjivati osjetljive informacije i dokumente na svom uređaju, a koji neće biti vidljiv bez upisivanja lozinke.

Krađa telefona Još sigurniji iPhone: Lopovi neće moći otključati ukradeni Appleov telefon čak i ako znaju passcode

Zapišite važne brojeve

Nemojte zaboraviti na sigurno mjesto zapisati serijski broj svog telefona (IMEI). Ako ga netko pronađe, a krađa je prijavljena policiji, ovo će biti ključan dokaz da je vaš.
Možete ga pronaći na kutiji svog telefona, a ako ste kutiju bacili podatke možete pronaći u Postavkama, O telefonu.

Ako vam je telefon ukraden ili izgubljen

Prvi korak je obavijestiti policiju. Prijavite krađu, pokušajte se sjetiti gdje je točno i u kakvim uvjetima do krađe došlo. Ako vaš teleoperater ili osiguravajuća kuća osiguravaju telefone i imate tu policu, također prijavite krađu i njima.

Teleoperateru se javite i kako bi mogao zamrznuti vaš broj i izdati vam zamjensku SIM karticu ili eSIM.

Ako ste na telefonu imali pohranjene podatke o karticama ili mBanking, javite se i u banku, prijavite krađu i zatražite moratorij na transakcije.

Pokušajte sami locirati uređaj

Tu dolazi do izražaja ona "Pronađi moj telefon" opcija. Kod iPhonea, na računalu se ulogirajte na iCloud i tamo odaberite opciju "Nađi". Kod Android uređaja, korisnici trebaju otići na Googleovu stranicu za pronalazak https://www.google.com/android/find/ upisati svoje korisničko ime i lozinku i odabrati uređaj koji traže.

Ovi servisi će vam pokazati trenutnu ili posljednju poznatu lokaciju na karti (što je zgodno ako ste ga samo zagubili), ali samo ako je ta opcija prethodno uključena.

Izgubljen mobilni telefon, ilustracija Gdje vam je mobilni telefon? Evo što napraviti ako ne možete naći ili ste izgubili pametni telefon

Ako ne možete do svog uređaja nikako

Ako ste ostali bez uređaja i nema nikakvog načina da do njega pokušate doći, probajte smanjiti štetu. Uđite u sve servise koje imate na telefonu i pokušajte odjaviti telefon s njih - ili promijenite lozinku kako osoba koja ih pokuša koristiti na vaše telefonu to ne bi mogla.

Javite se banki i zatražite blokadu kartica koje su bile pohranjene na telefonu, odnosno policiji ako ste na telefonu imali pohranjene neke elektronske verzije osobnih dokumenata (npr. osobna iskaznica, vozačka ili putovnica).

Nadamo se da vam ovi savjeti neće trebati, ali i da će vam, ako ih budete trebali, pomoći da vratite svoj telefon.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti