Što kažete na ovu novost iz Applea? S iPhoneom i Apple Watchom moći će se otključati i pokrenuti automobili

iPhone bi uskoro mogao zamijeniti i ključeve automobila – bit će dovoljno samo prisloniti telefon uz automobil i on će se otključati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2020. / 07:43

Apple, ilustracija (Foto: AFP)

Pri kupovini u velikom broju trgovina u Hrvatskoj više uopće nije potrebno nositi ne samo gotovinu, nego i kartice. Dovoljan je samo smartphone s kojim ste povezali kartice i prislanjanjem telefona na POS uređaj izvršava se plaćanje. U Appleu rade na još jednoj opciji zahvaljujući kojoj bi, osim novčanika, u budućnosti kući mogli ostaviti i – ključ automobila.

Tim Cook na WWDC 2019 Radikalno drukčiji iPhone: Je li ovo prvi korak prema Appleovu telefonu sa savitljivim ekranom

Opcija koja je otkrivena u beta verziji iOS-a 13.4 za developere nazvana je "CarKey" i, kako i samo ime kaže, pretvorit će vaš iPhone, ali i Apple Watch u ključ s kojim ćete jednostavno moći otključati, zaključati i pokrenuti automobil. Naravno, ne bilo koje vozilo, već samo ono s podrškom za NFC te, prema informacijama s mreže, Apple već surađuje s nekim proizvođačima automobila na pripremi te opcije koja bi službeno trebala biti dostupna s objavom konačne verzije iOS-a 13.4.

Za otključavanje automobila neće biti potrebno potvrditi identitet korištenjem Face ID-a, već će biti dovoljno samo prisloniti telefon uz dio vozila na kojem je smješten NFC čitač. Pri prvom uparivanju potrebno je aktivirati aplikaciju Wallet i prilikom približavanja čitaču u njoj će se pojaviti opcija CarKey, nakon čega je potrebno aktivirati aplikaciju proizvođača automobila. Kada je virtualni ključ aktivan na iPhoneu, moći će se jednostavno dodati i na Apple Watch.

Osim što će korisnici određenih automobila i vlasnici iPhonea moći otključavati svoje ljubimce na 4 kotača s telefonom i satom, oni će ključeve moći dijeliti i s članovima obitelji. Dovoljno je samo ključ poslati drugom korisniku iPhonea koji će ga dodati u svoj Wallet i nakon toga koristiti za otključavanje, zaključavanje i paljenje automobila.

Apple Arcade Neće biti jeftin: Apple priprema Mac za gamere?

Iako bi dio ljudi mogao biti sumnjičav prema ovoj opciji zbog sigurnosti, podsjetimo da takva mogućnost postoji  danas te vlasnici nekih automobila, umjesto ključeva, koriste telefone za otključavanje i zaključavanje svojih vozila. Takvu mogućnost već koriste npr. vlasnici Tesle, a dostupna je i na nekim drugim automobilima poput Lincolnova Aviatora.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti