Što nam donosi europski zakon o internetskoj neutralnosti

Neelie Kroes danas je, u još jednom svom govoru, detaljnije objasnila na što će se odnositi nedavno najavljeni prijedlog europskog zakona o internetskoj neutralnosti.

Zimo Zimo David Franjković | 04.06.2013. / 14:06

Što nam donosi europski zakon o internetskoj neutralnosti

Neelie Kroes, potpredsjednica Europske komisije zadužena za Digitalnu agendu, danas je u još jednom svom govoru detaljnije objasnila na što će se odnositi nedavno najavljeni prijedlog zakona o internetskoj neutralnosti koji će se uskoro naći na radnim stolovima zastupnika u Europskom parlamentu.

Nakon što je prošli tjedan u govoru pred Europskim parlamentom zatražila potporu zastupnika za novu europsku regulativu o ukidanje roaminga i uvođenju internetske neutralnosti, Neelie Kroes postala je omiljena političarka mnogim geekovima diljem Europske unije. Kako je taj govor bio dosta općenit, nismo dobili puno informacija o tome što će točno propisivati novi zakon. Nakon današnjeg govora, neke stvari su ipak jasnije.

Kroes je prijedlog zakona o internetskoj neutralnost opisala kroz sljedeće četiri točke:

Omogućiti inovacije. Nove internetske usluge ne ovise samo o kvalitetnom sadržaju već i o kvaliteti veze. Europska regulativa ne bi trebala ograničavati ljude prilikom pružanja i korištenja najrazličitijih usluga na internetu.

Transparentnost. Novi zakon trebao bi osigurati transparentne ugovore između korisnika i pružatelja usluga pristupa internetu. Što je uključeno, što nije i koju brzinu pristupa korisnik dobiva. "Kad kupite bocu mlijeka, ne očekujete da je samo do pola puna. Isto je i s brzinom interneta od 50 megabita." - kaže Kroes. 

Izbor. Ljudima treba pružiti pravi, a ne samo teoretski izbor. Treba ukloniti sve zapreke koje stoje ispred korisnika prilikom promjene operatera. To se pogotovo odnosi na pretjerane naknade za isključenje, najam modema i email adrese koje su vezane uz određenog operatera. Također, treba prekinuti praksu "tihog" produživanja ugovora nakon isteka pretplatničkog perioda.

Konkurencija. Zakon o internetskoj neutralnosti trebao bi potaknuti veću i pošteniju konkurenciju između raznih internetskih usluga i ISP-ova koji često uz pristup internetu nude i dodatne usluge poput televizije na zahtjev. Servisi poput Skypea i WhatsAppa ne smiju biti podložni blokiranju i zagušivanju brzine od strane ISP-ova čijim komunikacijskim uslugama oni predstavljaju direktnu konkurenciju.

Iako se neke odredbe koje će krasiti novi zakon, na ovaj ili onaj način, već provode u Hrvatskoj, bitno je da se zakonska regulativa i na ovom polju izjednači u svim državama članicama Europske unije. 

Što će odredbe koje će se baviti pravom na izbor ISP-a značiti za T-HT koji je trenutno vlasnik velikog dijela mrežne infrastrukture u našoj državi vidjet ćemo kad novi prijedlog zakona ugleda svjetlo dana. Promjene će sigurno doživjeti i razne IPTV usluge koje domaći ISP-ovi pružaju već godinama.

Zbog većeg izbora i poticanja konkurencije definitivno ćemo uživati u nižim cijenama podatkovnih usluga. S obzirom na to da je Kroes u prethodnom govoru najavila i ukidanje roaming unutar EU, ako zakonski paket bude prihvaćen, sljedeća godina donijeti će glavobolju operaterima i ISP-ovima, istovremeno izazivajući oduševljenje korisnika. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti