Što nas čeka nakon pandemije? Njemački analitičari tvrde da će doba globalizacije zamijeniti nered i kaos

Dobu globalizacije koje traje već četiri desetljeća možda se bliži kraj, a svijet bi mogao ući u novo doba koje će promijeniti naličje svjetskih ekonomija i politika. Ako je vjerovati analitičarima Deutsche Banka, svijet ulazi u "doba nereda".

Branimir Vorša | 11.09.2020. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od ključnih karakteristika novog doba bit će preokret nesputane globalizacije, smatra tim analitičara predvođenih strategom Jimom Reidom. Oni smatraju da će "doba nereda" prekinuti trend "najboljeg kombiniranog rasta cijena dobara u bilo koje doba u povijesti, praćenog snažnim povratom kapitala i dividendi", koji traje još od 1980. godine.

Prema prognozama Reidova tima, postoji osam tema koje će definirati iduće doba u modernim vremenima koja su pred nama. Jedna su od tih tema i aktualni propadajući odnosi između SAD-a i Kine, koje je aktualna pandemija novog koronavirusa samo ubrzala.

Analitičari smatraju da će kineska ekonomija sustići onu SAD-a te da će je napokon i prijeći prije isteka novog desetljeća.

Na sreću, taj ekonomski sukob neće se pretočiti i u vojni sukob između tih dviju država, kao što je to obično slučaj kad sila koja je u usponu izazove vladajuću silu. Umjesto toga vidjet ćemo nastavak ekonomskog rata - rata tarifama, sankcije i napade na tehnološku sferu, vjeruju analitičari.

Bez obzira na to tko će biti novi predsjednik SAD-a, rascjep između tih dviju supersila samo će rasti.

Dok je koronakriza europsku ekonomiju već dovela do raskrižja, analitičari Deutsche Banka smatraju da će iduće desetljeće biti "biti ili ne biti za Europu".

Među faktorima koji će odrediti budućnost jesu veliki dugovi i takozvani helikopterski novac (podjela novca javnosti), koji će postati mainstream politike i koje će vjerojatno dovesti do naglog porasta stopa inflacije.

U svijetu nakon bolesti COVID-19 nejednakost će se možda još više pogoršati prije nego što se dogode promjene koje će uzrokovati zaokret unazad, smatraju analitičari.

Isto tako smatraju da će broj mlađih birača rođenih nakon 1980. godine prijeći broj onih starijih, što bi moglo dovesti do nagle i velike promjene politika u mnogim sferama, od poreza do klime. Njemački analitičari nejednakost povezuju i s tom međugeneracijskom rupom.

Takva promjena u odnosu moći mogla bi značiti i stroži porezni režim, manje mirovine, više poreza na nekretnine, zajedno s većom dobiti i korporativnim porezima te sve više redistributivnih politika, smatraju analitičari Deutsche Banka.

U konačnici, idućih 10 godina pokazat će je li eksponencijalni rast vrijednosti tehnoloških kompanija bio vrijedan truda. Analitičari smatraju da će to biti ili početak nove tehnološke revolucije ili samo drugi dot-com balon.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti