Što nas čeka u 2021.? Koje tehnologije će biti u središtu pozornosti i o čemu ćemo morati voditi računa

Vjerujemo da će, sa smirivanjem pandemije, u središte pozornosti uskočiti još neke tehnologije i trendovi koji su trenutno skriveni. No, možemo otvoreno reći da će ih biti zanimljivo otkrivati na Zimu.

Martina Čizmić | 01.01.2021. / 07:48

Tehnologija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Upravo završena 2020. pokazala nam je da tehnologija može u jednom trenutku preuzeti naše živote. Kako je započela pandemija koronavirusa, tako je tehnologija odjednom dobila središnje mjesto u našem životu. Internet nam je bio glavni izvor zabave i informacija, neophodno sredstvo za rad i učenje, a računala i mobilni telefoni uređaji bez kojih ne možemo zamisliti dan.

No, 2020. obilježilo je nekoliko stvari - ubrzana digitalizacija tvrtki, rad i školovanje na daljinu, poplava fake newsa i brojni kibernetički napadi.

A što nas čeka u 2021.? Ako nas je 2020. čemu naučila to je da je nezahvalno prognozirati. Jer svi oni planovi koje smo imali na kraju 2019. i odnosili su se na 2020. vjerojatno su pali u vodu. Međutim, poučeni upravo tom 2020. možemo istaknuti nekoliko stvari koje će nas pratiti u 2021. godini.

Rad od kuće neće tako skoro nestati

Ako ste mislili da je cjepivo džoker koji će vratiti svijet u normalnu, prevarili ste se. Da, cjepivo će nam omogućiti da polako, s vremenom, počnemo normalno živjeti, ali to neće biti ni brzo i odjednom. Tako ni povratak u urede ne možemo očekivati od nekog točnog datuma. Većina je tvrtki otkrila da njihovi zaposlenici mogu jednako dobro (a u nekim slučajevima čak i bolje) funkcionirati ako rade od kuće. Za neke se tvrtke to pokazalo i financijski isplativo, pa su odlučili da njihovi zaposlenici, ako to izrijekom ne žele, više neće dolaziti u urede. Drugi su skloniji hibridnom načinu rada - nekoliko dana od kuće, nekoliko iz ureda. Naravno, sve to ovisi o samom poslu koji se obavlja. Jer, iluzorno je za očekivati da će kirurg ili policajac raditi od kuće, no prevoditelj ili zaposlenik u službi za korisnike, može.

Slika nije dostupna Nema više povratka na staro: Promijenit će se način na koji radimo, a budućnost će biti “vrući uredi”

Stoga je za pretpostaviti da lje i u 2021. popularne biti različite aplikacije i programi za kolaboraciju, videokonferencije, VPN, ali i brojne chat aplikacije koje su postale glavni komunikacijski kanal za mnoge. Tko zna, možda nas i još kakva aplikacija posebno iznenadi.

Tehnologija će se i dalje razvijati

Iako su u 2020. velike tehnološke tvrtke pomalo usporile sa razvojem i predstavljanjem svojih novih uređaja, to ne znači da su prestale raditi. U 2021. tako očekujemo snažan prodor kvantnog računarstva na scenu, pogotovo u sferi računarstva u oblaku. Sve je više igrača na tržištu koji intenzivno rade na razvoju kvantnog računala koje bi moglo izaći iz okvira laboratorija i krenuti u svijet komercijalne upotrebe. Upravo bi 2021. mogla biti godina kad bi se to dogodilo.

Slika nije dostupna Revolucionarno: Znanstvenici napravili ogroman korak prema izgradnji kvantnog interneta

Googleovo kvantno računalo Google predstavio svoje računalo za "kvantnu nadmoć"

3D prinatanje se pokazalo izuzetno korisnim tijekom pandemije. Prisjetimo se samo brojnih velikih i malih tvrtki koji su printali zaštitne vizire za medicinske radnike, ali i u nedostatku prave medicinske opreme, ventile za respiratore. U 2021. mogli bi se ponovno vratiti svojim "osnovnim poslovima" i pronaći nove korisnike i klijente među ljudima koji su se uvjerili u njihove mogućnosti.

Već smo spominjali digitalizaciju tvrtki i država tijekom pandemije. To bi se i u 2021. trebalo i moralo nastaviti. Možda ne istim tempom, ali definitivno s istim ciljem - da transformiraju svoje poslovanje i tako ga učine lakšim i bržim.

U tome će im sigurno pomoći i umjetna inteligencija te strojno učenje. 2020. je pokazala koliko je moguće olakšati život korištenjem umjetne inteligencije i strojnog učenja, koji mogu analizirati velike količine podataka u veoma kratkom vremenu. No, to ne znači da ćemo u 2021. prepustiti umjetnoj inteligenciji da upravlja našim životima. Za to je potrebno donijeti širok set pravila koja bi upravljala cijelim područjem umjetne inteligencije. Stoga će čovjek još dugo biti taj koji će donositi konačne odluke.

Sigurnost, sigurnost, sigurnost

Brojne malware i ransomware kampanje koje su se pojavile kad i pandemija još su jednom pokazale koliko je kibernetička sigurnost u današnjem svijetu, kad nam životima upravlja tehnologija, od presudne važnosti. I u 2021. će kibernetička sigurnost još više dobivati na važnosti, upravo zbog digitalizacije života i poslovanja. Tvrtke će, ako žele da im zaposlenici trajno rade od kuće, morati razvijati ili kupovati sigurnosna rješenja. U protivnom riskiraju milijunske štete zbog jednog neopreznog klika nekog od zaposlenika. Pogledajte samo što se 2020. dogodilo Twitteru i sve će vam biti jasno.

Slika nije dostupna Skandal na Twitteru: Hakeri upali u račune Gatesa, Obame, Bidena... Izvukli više od 100 tisuća dolara

Slika nije dostupna Otkriveno kako su hakeri preuzeli kontrolu nad profilima Gatesa, Obame, Bidena, Muska...

No, nije samo kibernetička sigurnost u pitanju. Tu je i sigurnost informacija, odnosno borba protiv lažnih vijesti (fake newsa) i širenja zlonamjernog sadržaja po društvenim mrežama. Da je to problem, znali smo i prije same pandemije. Ona je taj problem samo naglasila. Upravo bi 2021. godina mogla biti prijeloma godina kad će se svi uhvatiti u koštac s tim problemom. Države diljem svijeta već su donijele ili će tek donijeti nova pravila igre, koja se prije svega odnose na društvene mreže. One će morati odigrati ključnu ulogu i zaustaviti širenje lažnih informacija, postaviti se oštrije prema onima koji ih šire, ali i u činiti sve što je u njihovoj mogućnosti da se takvo širenje zaustavi. Hoće li uspjeti? Tek ćemo vidjeti.

Što nam se još sprema?

Kad je u pitanju potrošačka elektronika, poput pametnih telefona, 2021. godina bit će obilježena jednim slovom i jednom brojkom - 5G. Ovo je godina kad bi se diljem svijeta trebale aktivirati komercijalne 5G mreže i omogućiti "revoluciju" u korištenju interneta. 5G mreža odnosno tehnologija, podrazumijeva i uređaje koji podržavaju tu tehnologiju. Iako smo u 2020. vidjeli da su proizvođači posebno isticali tu mogućnost, u 2021. ona bi trebala postatiti uobičajena. Tako kupci više ne bi trebali razmišljati o tome žele li kupiti uređaj koji podržava 5G ili ne, već bi to trebala postatiti "standardna oprema". Hoće li i moći koristiti sve prednosti 5G tehnologije prije svega ovisi o tome hoće li u njihovoj zemlji ili području u kojem žive takva tehnologija biti dostupna i pod kojim uvjetima.

Slika nije dostupna Predsjednik Qualcomma: 5G tehnologija će obogatiti naše živote i potaknuti svjetsko gospodarstvo

Slika nije dostupna Hrvatska i zemlje članice pozivaju EU: Moramo se učinkovitije boriti protiv dezinformacija o 5G tehnologiji, ona nam je nužna za gospodarski oporavak

Vjerujemo da će, sa smirivanjem pandemije, u središte pozornosti uskočiti još neke tehnologije i trendovi koji su trenutno skriveni. No, možemo otvoreno reći da će ih biti zanimljivo otkrivati na Zimu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti