Što točno skriva 2500 kuna vrijedan USB koji "štiti" od 5G zračenja?

5G tehnologija još nije ni u potpunosti zaživjela u praksi, a već su se pojavili "uređaji" koji bi trebali štititi od njezina "negativnog utjecaja". Ekipa stručnjaka rastavila je jedan takav uređaj i ostala iznenađena onim što su pronašli.

Martina Čizmić | 28.05.2020. / 14:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Oko 5G tehnologije već se dugo lome koplja. Dok zagovornici tehnologije ističu kako će ona promijeniti naše živote, njezini protivnici ističu kako će narušiti naše zdravlje.

Premda stručnjaci ističu da 5G mreža nije ništa opasnija od drugih bežičnih tehnologija koje trenutačno koristimo, još uvijek postoje pojedinci koji su uvjereni da se od 5G tehnologije treba štititi.

Tako su se na internetu pojavili oglasi koji reklamiraju 5GBioShield USB koji bi trebao, tako barem tvrde njegovi prodavatelji, "zaštititi vaš dom i obitelj od 5G zračenja". S obzirom na to da se taj famozni "uređaj" prodaje po cijeni od 2500 kuna, ekipa iz britanske tvrtke za sigurnost Pen Test Partners odlučila ga je kupiti i rastaviti kako bi iz prve ruke vidjela tu novu tehnologiju zaštite.

Kako stoji u oglasu, ovaj USB "pruža zaštitu za vaš dom i obitelj zahvaljujući nosivom holografskom nanoslojnom katalizatoru, koji se može nositi ili postaviti blizu pametnog telefona ili drugih uređaja koji emitiraju električne ili radijacijske signale".

USB štiti "kroz proces kvantne oscilacije, balansira i reharmonizira ometajuće frekvencije koje se šire iz električne magle koju proizvode uređaji poput laptopa, bežičnih telefona, Wi-Fija, tableta i slično". Također, ističu kako USB "ne ograničava radijske frekvencije, već ih balansira".

Iza ovog "zanimljivog proizvoda" stoji Crnogorac dr. Ilija Lakičević, koji inače sebe naziva "Lakijem - gospodarem jednostavnosti".

No vratimo se na USB koji je "rezultat istraživanja koje je trajalo nekoliko desetljeća u više zemalja".

Kad ga je ekipa PTP-a rastavila, imali su što vidjeti. U USB-u nije bila nikakva nova tehnologija, već "obična pločica sklopa s LED lampicom, kakvu je moguće pronaći u bilo kojem USB-u". Osim toga, pronašli su i okruglu naljepnicu.

U svom su blogu istaknuli kako nisu pronašli ništa neobično ili revolucionarno, a naljepnica "iznenađujuće izgleda poput onih koje za nekoliko kuna možete kupiti u knjižari".

Dodali su kako USB izgleda poput bilo kojeg USB-a koji se za nekoliko kuna može kupiti na internetu, a jedina je njegova posebnost što ima memoriju od 128 MB. Na USB-u su pronašli i dokument koji sadrži informacije o 5GBioShieldu, kao i smjernice "kako znati da funkcionira".

Naše je mišljenje da 5GBioshield nije ništa doli jeftini USB s naljepnicom. Pruža li ova naljepnica 2500 kuna vrijednu tehnologiju zaštite, ostavljamo vama da sami procijenite, stoji u njihovu blogu.

Da bi cijela stvar bila još zanimljivija, ovaj USB promovira gradsko vijeće Glastonburyja. Naime, oni su osnovali 5G savjetodavno tijelo koje je trebalo proučiti koliko je nova tehnologija sigurna. U svom izvještaju istaknuli su kako "koriste 5G Bioshield" te "smatraju da pomaže".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti