Strah i trepet na plaži: Skače na kupače, grize ih, a neke je i ozlijedio

Iako djeluju prijateljski nastrojeni, dupini su i dalje divlje životinje.

Martina Čizmić | 30.08.2024. / 15:54

Dupin, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dupini su dragi gosti gdje god se pojave. Svojim igrama u moru, veselim glasanjem i približavanjem ljudima, izazivaju pozornost i oduševljenje svih koji ih sretnu. No, ne i u Japanu.

Tamo naime jedan dupin već tri godine, svakog ljeta, terorizira kupače kod Tsuruge i nekoliko oblilžnjih gradova u prefekturi Fukui. U posljednje tri godine napao je više od 30 ljudi, a neke i ozbiljno ozlijedio.

Da se radi o istom "počinitelju" znanstvenici su potvrdili na temelju oznaka na perajama koje su vidljive na snimkama napada. Ono što je zabrinulo mnoge je činjenica da je za napad odgovoran dupin, a ne neka tradicionalno opasnija životinja poput morskog psa.

No, znanstvenici su, čini se, otkrili što je natjeralo dupina da počne napadati ljude. I razlog bi vas mogao iznenaditi.

Prema Tadamichiju Morisaki iz Istraživačkog centra za kitove Sveučilišta Mie, ovakvo ponašanje nije toliko neobično u svijetu dupina.

Nježno grickanje ponašanje je koje često vidimo kod mužjaka dobrih dupina u divljini. Oni to rade kako bi održali prijateljske odnose, pojasnio je Morisaki za časopis Nature.

No, zašto ljude?

Vidjeli smo da se ovaj dupin nasumično pojavljuje na plaži, grize ako ima ljudi u blizini, odluta i ponavlja. Za mene, on traži neku vrstu interakcije s ljudima. Da je doista želio napasti, mogao je krenuti u napad punom snagom i pasti. Ali on grize nježno za standarde dupina, tako da je to vjerojatno prijateljska gesta, a ne puni pokušaj napada, smatra Morisaki. Dupin u Fukuiju ponaša se kao da se igra s muškim partnerom, ali umjesto toga igra se s ljudima.

Morisakija zabrinjava što ako interakcija prijeđe u sljedeću fazu - utvrđivanja dominacije. Dupin bi mogao postati agresivniji i početi napadati ili se "penjati" po ljudima, a to bi moglo dovesti do ozbiljnih ozlijeda.

Jedno od rješenja da do toga ne dođe je uklanjanje "novih prijatelja" iz vode.

Želim razviti sustav ranog otkrivanja koji može otkriti eholokaciju koju koriste za navigaciju. Alarm će se uključiti čim znamo da se dupini približavaju. Kad uspijemo na vrijeme izvući ljude iz vode, mislim da će dupin shvatiti da na plažama nema ničeg zanimljivog i na kraju će se vratiti u svoj izvorni okoliš. No, što je najvažnije, moramo podići svijest o tome kakvi su divlji dupini, ističe Morisaki na kraju.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti