Strah od cenzure: Influenceri će morati koristiti prave osobne podatke kada komentiraju politiku i financije

Nova pravila korištenja trebala bi se odnositi samo na osobe s određenim brojem pratitelja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.10.2023. / 09:30

Cenzura (Foto: Getty Images)

Dok je medijska industrija u Kini iznimno regulirana i vlada dobro pazi na to tko i što objavljuje, posljednjih godina i u toj su zemlji postali sve popularniji influenceri, odnosno bloggeri ili manje medijske grupe koje su često specijalizirane za određene sektore ili industrije, a za koje, čini se, ne vrijede ista pravila kao i za velike medije. Takve blogere i medije na kineskim društvenim mrežama prati veliki broj ljudi te su prilično utjecajni.

Slika nije dostupna Aktivisti optužuju Metu za dvostruke standarde: Ukrajincima je dopušten govor mržnje, a ostalima - ne

Kineska vlada i regulatorna tijela za kibernetički prostor i njima su pokušali stati na kraj te su ugasili mnoge blogove i profile na različitim platformama, a kaznili su i društvene mreže na kojima su oni objavljivali sadržaj. U ovoj zemlji uskoro će na snagu stupiti nova pravila za koji mnogi smatraju da predstavljaju udar na privatnost i dodatnu cenzuru jer će mnogi korisnici društvenih mreža u budućnosti morati koristiti prava imena pored korisničkih imena s kojima su prijavljeni na te platforme.

Da dolazi do takve promjene ovaj tjedan najavio je Wang Gaofei, izvršni direktor iznimno popularne kineske društvene mreže Weibo, koju se nekad naziva i kineskim Twitterom. On je rekao kako Kina ide u smjeru ukidanja anonimnosti za osobe koje na mreži komentiraju stvari poput politike i financija te će oni, pored njihovih profilnih imena, morati koristiti i prave podatke.

Zbog toga je dio korisnika na Weibu izrazio zabrinutost zbog rastuće cenzure i nadzora vlade nad internetom, komentirali su na Reutersu. Iako iz kineskog regulatora za kibernetički prostor još nisu komentirali nova pravila, navodno će na početku influenceri s više od milijun pratitelja, a koji komentiraju teme poput zabave, financija, politike i slično morati koristiti prave podatke, a s vremenom bi se ta pravila trebala odnositi na one s pola milijuna pratitelja.

Slika nije dostupna Rusija ograničava pristup Facebooku zbog "cenzure" ruskih medija

Zanimljivo, ova promjena pravila o prikazu pravih imena blogera i influencera mogla bi utjecati na brisanje dijela pratitelja. Naime, Wang kaže kako bi dio influencera, kako se na njih ne bi odnosila ta pravila o milijun ili pola milijuna pratitelja, mogli obrisati dio korisnika koji ih prati kako bi bili ispod tog praga prema kojem bi morali koristiti prave podatke.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti