"Strašni" robot u akciji: Postao je – vozač rikše

Robot Spot mogao bi se koristiti u vojnim i policijskim akcijama, no Adam Savage pronašao je još jedan zanimljiv način na koji ga se može zaposliti – kao vozača rikše.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2020. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Robotska kompanija Boston Dynamics proteklih je godina objavila više videozapisa u kojima je pokazala kakav je napredak postigla u razvoju svojih robota. Takvi videozapisi u isto su vrijeme bili fascinantni jer su pokazali nevjerojatne vještine robota, ali i pomalo zastrašujući, pogotovo video u kojem je zaposlenik BD-a štapom bacio robota na pod, a on je odmah sam ustao te se činilo kao da će nakon toga nasrnuti na čovjeka. Srećom, nije i nadamo se da nikada neće doći do takvih situacija.

SpotMini (Foto: Boston Dynamics) Američka policija testira "zastrašujućeg" robotskog psa

Slična je stvar s robotom Spotom, koji je dostupan za narudžbu poslovnim korisnicima, te je zanimljivo vidjeti načine na koji će se njegove vještine iskoristiti. Npr. nedavno smo saznali da Spota koristi čak i bombaški odred policije iz Massachusettsa, koji ga je čak i primijenio u dvjema stvarnim situacijama (nije poznato kakva je bila uloga robota u tim situacijama), a zaposlila ga je i norveška naftna kompanija Aker BP.

Spot će biti zaposlen na podmorskim naftnim platformama, gdje će autonomno ispitivati bušotine i prikupljati podatke o potencijalnim problemima, poput npr. curenja plina i slati izvješća kako bi se, u slučaju problema, mogle provesti istrage i na mjesto događaja poslati ljude koji će popraviti probleme. Također, koristit će se i u nekim poslovima koji su riskantni za ljude – na njega će se postaviti videooprema i kamere, pa će ljudi sa sigurnog mjesta moći upravljati robotom. Time će se izbjeći ugrožavanje ljudskih života, a i uštedjeti na troškovima.

Atlas Vještine poput gimnastičara: Nevjerojatno je što sve može napraviti robot Atlas

No Adam Savage s kanala YouTube Tested (najpoznatiji je kao voditelj MythBustersa), koji je na godinu dana dobio robota Spota, pronašao je prilično zanimljiv način na koji se taj "zastrašujući" robot može iskoristiti – kao vozač rikše. U videozapisu na YouTubeu pokazao je proces prilagodbe robota koji ga je onda u provozao u rikši, pri čemu treba napomenuti da robot nije autonoman, već je njime upravljao Savageov prijatelj pomoću daljinskog upravljača.

Savage je najavio da će tijekom sljedećih mjeseci raditi nove eksperimente sa Spotom te nas zanima kakve će još uloge pronaći za tog robota za kojim su interes pokazale brojne kompanije, a njegove bi usluge mogla koristiti i vojska.

Izvor: Gizmodo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti