Strava u kineskim centrima za odvikavanje od interneta: Tinejdžeri su danima zatočeni u "malim crnim kutijama"

Četiri osobe koje su radile u kampu osuđene su na zatvorske kazne zbog nehumanog postupanja prema osoba koje su došle na odvikavanje od internetske ovisnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.07.2020. / 09:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Kina 2008. proglasila ovisnost o internetu kliničkim poremećajem, u toj su zemlji otvorene stotine kampova za odvikavanje mladih od interneta. S obzirom na to da prema posljednjim podacima više od 850 milijuna ljudi u toj zemlji ima pristup internetu, jasno je kako je potencijalan broj online ovisnika jako velik. No iako roditelji djecu u kampove šalju kako bi izliječili ovisnost, čini se kako se dio njih u stvaran svijet vratio s dodatnim traumama, a jedna je djevojka prije 6 godina preminula nakon što su je instruktori u kampu pretukli.

Surfanje internetom, ilustracija (Foto: Getty Images) Je li nas koronavirus pretvorio u internetske ovisnike?

U nekim se kampovima primjenjuje vojna disciplina, instruktori su nasilni prema osobama koje su došle potražiti pomoć, a neki čak završe i u samicama, gdje provode po desetak dana bez ikakvog kontakta s drugim ljudima. Upravo zbog takva prisilna zatvaranja mladih ovaj tjedan na zatvorske kazne osuđene su četiri osobe koje su radile u jednom od takvih kampova za odvikavanje od interneta.

Zbog držanja dvanaest osoba, od čega je jedanaest njih bilo maloljetno, u tzv. malim crnim kutijama, tj. uskim prostorijama u kojima su dobili samo deku i posudicu za obavljanje nužde, osuđeni su na kazne zatvora od 11 mjeseci do 3 godine. Osim prisilne izolacije, taj je kamp na lošeg glasu još od 2017. zbog optužbi o kažnjavanju mladih ovisnika kako bi se "izgradio njihov moralni karakter".

Slika nije dostupna Znate li koliko vremena u životu "izgubite" gledajući u različite ekrane?

Kako bi pokušali spriječiti stvaranje ovisnosti o internetu, a naročito o videoigrama, kineska je vlada tijekom godina poduzela neke mjere kojima su zabranili pretjerano igranje igara. Tako su mlađima od 18 godina ograničili vrijeme koje mogu provest igrajući igre - do 90 minuta dnevno i do 3 sata tijekom vikenda, a maloljetnicima je zabranjeno igranje online igara između 10 navečer i 8 ujutro. Također, prošle godine uveden i je sustav za sprječavanje ovisnosti djece na 18 popularnih stranica s videosadržajem kojim se ograničava vrijeme koje mladi mogu provesti na tim stranicama, kao i sadržaj koji im je dostupan.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti