Stručnjaci upozoravaju: Pandemija koronavirusa černobilski je trenutak 21. stoljeća, želimo li izbjeći novu, moramo nešto poduzeti odmah

Sljedeći put moglo bi biti mnogo gore. Moglo bi biti još zaraznije i smrtonosnije, upozorili su stručnjaci.

Martina Čizmić | 15.06.2021. / 10:57

Pandemija (Ilustracija: Getty)

Međunarodni panel stručnjaka i znanstvenika u otvorenom je pismu naveo niz preporuka kako bi svijet mogao spriječiti sljedeću pandemiju, no upozoravaju kako je potrebno dogovoriti jedinstven međunarodni odgovor na takve izazove.

Nemojte biti izbirljivi što se ideja tiče. Gledajte veliku sliku, istaknuo je predsjednik International Rescue Committeeja David Miliband.

Imali smo najveće upozorenje od neke vrste prirodne i katastrofe koju su uzrokovali ljudi. Sljedeći put moglo bi biti mnogo gore. Moglo bi biti još zaraznije i smrtonosnije, upozorio je Miliband.

Njegovu apelu pridružuju se bivša predsjednica Liječnika bez granica Joanne Liu te ambasador za svjetsko zdravlje pri švedskom Ministarstvu vanjskih poslova Anders Nordstrom. Ističu kako svijet mora reagirati prije no što bogate nacije i njihovo cijepljeno stanovništvo zaborave na pandemiju, ali i na sve opasnosti koje su je pratile.

To dugujemo svima koji su umrli, 3,8 milijuna ljudi koji su većinom umrli sami, upozorila je Liu.

Dodala je kako je veoma primamljiva ideja zaboraviti na sve opasnosti koje je donijela pandemija i vratiti se u "normalno", no to bi moglo biti opasno ne samo u svjetlu budućih pandemija nego i u budućnosti općenito.

Ako predanost završetku pandemije u cijelom svijetu nestane među velikim i bogatim nacijama, COVID-19 ima potencijal pretvoriti se u još jednu pandemiju siromašnih i zaboravljenih, kao što su to postale tuberkuloza i HIV, upozorila je Liu.

Pandemija je prevažno pitanje da bi se njime bavili ministri zdravstva

Miliband i Liu članovi su Međunarodnog panela za pripravnost i odgovor na pandemiju, koji je osnovalo upravljačko tijelo Svjetske zdravstvene organizacije. Panel je stvoren kao neovisno tijelo koje će davati prijedloge kako da se svijet pripremi na sljedeću pandemiju.

Upravo je panel prošlog tjedna predstavio izvješće "COVID-19: Make it the Last Pandemic" u kojem su analizirali odgovor na pandemiju u 28 zemalja - sedam najboljih, sedam najgorih i 14 prosječnih, kako bi izvukli zaključke koji se mogu primijeniti na sljedeće potencijalne pandemije.

Zaključili su kako su države u kojima je reakcija na pandemiju bila najgora (SAD i Brazil) ignorirale znanost, odgađale uvođenje mjera i imale nesustavan odgovor na izazove. One koje su bile najbolje reagirale su rano, koordiniranim kampanjama kojima su ograničile širenje bolesti. Tajvan je, na primjer, zabilježio tek 361 smrt, dok je istovremeno savezna država New York, koja ima otprilike jednak broj stanovnika, zabilježila oko 20 tisuća smrtnih slučajeva.

Autori izvješća su zabrinuti da će, unatoč 3,8 milijuna smrtnih slučajeva od COVID-19 diljem svijeta i 176 milijuna zaraženih, te promjene koje su se odrazile na ljudske živote i ekonomije, svijet propustiti priliku da provede reforme na globalnoj razini koje bi mogle spriječiti ili ublažiti buduće pandemije.

Stoga su predložili kreiranje "Global Threats Council" (Vijeće globalnih prijetnji) koje bi okupilo predsjednike država i vlada.

General Charles de Gaulle rekao je kako je rat prevažan da bi ga se prepustilo generalima, a to je zapravo argument u ovom izvještaju - pandemija je prevažna da bi bila prepuštena ministrima zdravstva, istaknuo je Miliband.

Drugi je prijedlog vezan za financije, odnosno povećanje izdvajanja sredstava kojima bi se financirala spremnost svijeta i njegov odgovor na buduće zdravstvene prijetnje, s pet na 10 milijardi dolara godišnje. Također, predviđaju mogućnost da se prikupi 10 puta više u slučaju izbijanja pandemije.

Predlažu i jačanje Svjetske zdravstvene organizacije, koje obuhvaća veću autonomiju od zemalja članica, ograničavanje pozicije direktora na jedan sedmogodišnji mandat, stvaranje novog svjetskog sustava nadzora bolesti i transformaciju trenutačnih platformi cjepiva u platforme koje ne samo da mogu razviti cjepiva već ih mogu i proizvesti te distribuirati diljem svijeta.

Stručnjaci upozoravaju kako je prijetnja buduće pandemije stvarna i prema njoj se treba odnositi kao prema bilo kojoj kemijskoj ili nuklearnoj prijetnji - ona zaslužuje pozornost svjetskih vođa.

Ovo je černobilski trenutak 21. stoljeća. Ako želimo da ovo bude posljednja pandemija, moramo stvoriti političku volju da se njome pozabavimo. U protivnom, ovo će biti samo još jedan izvještaj koji će prikupljati prašinu na polici, istaknula je na kraju Liu.

Izvor: University Harvard

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti