Stručnjaci upozoravaju: Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do energetske krize

U 2022. godini podatkovni centri, kriptovalute i umjetna inteligencija potrošili su, prema nedavnoj analizi Međunarodne agencije za energiju (IEA) oko dva posto struje na globalnoj razini.

Hina | 28.03.2024. / 12:29

Električno brojilo, ilustracija (Foto: Getty Images)

Potrošnja struje u kompanijama za umjetnu inteligenciju (AI) eksponencijalno raste, što vodi prema novoj energetskoj krizi u SAD-u, upozorila je savjetodavna tvrtka Grid Strategies.

SAD će u idućih pet godina trebati otprilike 34 nove nuklearne elektrane ili dodatniih 38 gigavata struje kako bi podmirio potražnju podatkovnih centara, tvornica i električnih vozila, procijenila je savjetodavna tvrtka Grid Strategies u izvješću podnesenom regulatoru za energiju.

Podatkovni centar Spojili ugodno s korisnim: Ovaj se švedski grad grije "na servere"

Kompanijama koje koriste umjetnu inteligenciju treba puno struje za treniranje jezičnih modela, proizvodnju čipova i ostalog hardvera. Značajan je izvor potražnje i umjetna inteligencija ugrađena u internetske tražilice budući da troši najmanje deset puta više od običnih tražilica.

U 2022. godini podatkovni centri, kriptovalute i umjetna inteligencija potrošili su, prema nedavnoj analizi Međunarodne agencije za energiju (IEA) oko dva posto struje na globalnoj razini, a taj će udio u budućnosti porasti, upozorava agencija.

Rudarenje kriptovaluta, ilustracija Nevjerojatan potez vlasti: Tvrtkama za rudarenje kriptovaluta plaćaju ogromne novce ako naprave jednu stvar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti