Studenti PMF-a na biciklima izmjerili temperaturu Zagreba, pogledajte što su otkrili

Svaki grad ima svoja klimatska obilježja, kao što su strujanje i prevladavajući vjetrovi, i upravo tako treba dizajnirati ulice da one budu prozračne, objasnila je Herceg Bulić s PMF-a.

DNEVNIK.hr | 28.07.2021. / 07:42

Galerija

Studenti PMF-a pokretnim mjerenjem temperature, na biciklima su izmjerili temperaturu Zagreba. Ulice bez zelenila, pod zgradama nepropusnih materijala i bez dovoljno prozračnosti - pod višim su temperaturama nego parkovi i zeleni trgovi. Rezultati projekta Cro-Clim-Go-Green trebali bi biti začetak promjene u kriterijima prilikom buduće izgradnje i sadnje u gradu.

Temperatura površine trave koja je u sjeni - tu je temperatura 24 stupnja. Ako usmjerimo na travu koja je djelomično pod suncem, onda tu temperatura već prelazi 27, dok šljunak ima 34, izmjerila je voditeljica centra za klimatološka istraživanja, s geofizičkog odsjeka PMF-a Ivana Herceg Bulić.

Studenti PMF-a prozračnom metodom izmjerili su temperaturu grada. Za grad je karakteristično da se dodatno zagrijava zbog neprirodnih, nepropusnih materijala, kazala je Herceg Bulić.

Sada se nalazimo na Zelenom valu, na jednoj od pet ruta kojima se vozimo po gradu. Temperatura je 29, što ne znači da je u nekom drugom dijelu grada ili više ili niže, pojasnio je student PMF-a Matej Žgela.

Herceg Bulić je kazala da žele vidjeti u kojoj mjeri zelene površine, drvoredi, parkovi livade pridonose ohlađenju, odnosno ugodnijim klimatskim uvjetima. Tek je u Botaničkom vrtu hladno unutra, u ulicama pored Botaničkog još uvijek je vruće jer su u potpunosti asfaltirane, rekao je Žgela.

Slika nije dostupna Velika inovacija: Razvijen jeftin senzor zbog kojeg bi termalne kamere mogle postati standardna oprema u mobitelima

Slika nije dostupna Zabilježena rekordno niska temperatura na vrhu jedne tropske oluje

Moderni materijali pomoću kojih se može graditi, koji imaju takve karakteristike da upijaju manje sunčevo zračenje - to su svjetliji materijali. Ide se prema tome da se stave zelene fasade, zeleni krovovi. Da se u gradu stvori što više vegetacije, rekla je Herceg Bulić.

Oko 27, 28 stupnjeva prozračno je zbog Trga Francuske Republike. Ovdje je jedan veliki zeleni park koji može imati lokalno utjecaje na niže temperature zraka, rekao je Žgela.

Svaki grad ima svoje klimatska obilježja, kao što su strujanje i prevladavajući vjetrovi, i upravo tako treba dizajnirati ulice da one budu prozračne, pojasnila je Herceg Bulić. U zelenilu bi i hladne glave mogle biti laganije i prozračnije, zaključila je reporterka Barbara Golja u Dnevniku Nove TV. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti