Zabilježena rekordno niska temperatura na vrhu jedne tropske oluje - nevjerojatnih -111 stupnjeva

Olujni oblaci mogu istovremeno izgledati fascinantno i zastrašujuće, no znanstvenici su otkrili da mogu proizvesti i najniže temperature na Zemlji.

Branimir Vorša | 29.03.2021. / 10:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici su nedavno objavili istraživanje koje pokazuje sam vrh jedne tropske oluje iz 2018. godine, gdje je zabilježena rekordno niska temperatura od nevjerojatnih -111 Celzijevih stupnjeva. Vjerojatno je riječ i o rekordno niskoj temperaturi.

Malo južnije od ekvatora u zapadnom dijelu Tihog oceana, 29. studenoga 2018. američki satelit NOAA-20 zabilježio je rekordno nisku temperaturu na vrhu tropske oluje.

Kad snažna strujanja dosegnu vrh donjeg dijela Zemljine atmosfere, odnosno troposferu, onda se rašire u ravnini i oblikuju klasičan oblik nakovnja visoko iznad kopna ili vode.

No ako je oluja izrazito jaka, strujanja prema gore mogu i probiti troposferu te se nastaviti uzdizati sve do stratosfere, kao što je to bio slučaj kod navedene tropske oluje, čiji je sustav oblaka dosegao visinu od 20,5 kilometara.

To se zove prebacivanje vrha i riječ je o donekle čestoj pojavi. No ovdje je bila riječ o vrlo velikom prebacivanju. Prebacivanjem vrha oblaci se obično ohlade za sedam stupnjeva na svaki kilometar koji se uzdignu iznad tropopauze, a ovaj je bio 13 do 14 stupnjeva hladniji od tropopauze, pojašnjava dr. Simon Proud sa Sveučilišta Oxford.

Navedeno istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu Geophysical Research Letters.

U njemu se opisuje što su sve bili faktori koji su doprinijeli da ta tropska oluja dosegne toliku visinu i rekordno nisku temperaturu. Tome je dakle djelomično pridonijelo toplo oceansko more u toj regiji, ali i fenomen koji meteorolozi nazivaju Madden-Julianova oscilacija (MJO). MJO predstavlja zonu vjetrova koji se kreću prema istoku i koji mogu naglasiti vlažno i suho vrijeme.

Ono što je jednako važno primijećeno u istraživanju jest i da dugoročni podaci ukazuju na to da je povećana pojavnost takvih superhladnih oluja. U posljednje tri godine zabilježeno ih je jednako kao i u 13 godina prije toga. To je bitan podatak jer što je hladnija oluja, to je izglednije da će proizvesti opasnije vremenske neprilike, poput grmljavinskog nevremena ili poplave.

No navedena tropska oluja zabilježena je iznad Tihog oceana i daleko od civilizacije, a dr. Proud ističe da je i dobro da je tako jer da se to dogodilo iznad naseljenog područja, ljudi bi iskusili veliku količinu tuče.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti