Studenti pomoću 3D printera vode borbu protiv koronavirusa

Hrvatski studenti odlučili su dati svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa. Preko noći su se povezali na društvenim mrežama i koristeći 3D printere izrađuju zaštitne maske koje doniraju hrvatskim bolnicama.

Ivan Kaštelan | 26.03.2020. / 07:55

Galerija

U stotinama studentskih soba diljem Hrvatske 3D printerima izrađuju se zaštitni viziri. U samo dva dana taj je projekt od inicijalne ideje prerastao u veliki val dobrote koji se proširio cijelom zemljom.

Imamo mrežu s više od 220 3D printera, u organizaciju je izravno ili neizravno uključeno preko 200 ljudi. S obzirom na to da nitko u Hrvatskoj nije očekivao da će u jednom trenutku toliko ljudi koristiti 3D printer, malo nam je nažalost ponestalo materijala u skladištima, rekao je student Slaven Damjanović.

Uređaji zuje od Dubrovnika do Osijeka, pa je koordinaciju cijele akcije preuzeo Hrvatski studentski zbor. Prvi primjerci već su stigli do liječnika i medicinskih sestara.

Oduševljeni su zato što vizir nije zaštita sam po sebi, ali je dodatna zaštita na klasične maske, kojih nažalost nema dovoljno kvalitetnih. Oni smatraju da nisu dovoljno zaštićeni. Kažu da ne postoji dovoljan broj maski ili čak neki na hitnim prijemima uopće nemaju maske, rekao je Damjanović.

Zbog toga se medicinsko osoblje raspituje kako doći do svog primjerka 3D vizira.

Neka se samo malo strpe da nam daju malo vremena jer su za 48 sati studenti u Hrvatskoj pokazali da se mogu organizirati, da mogu nešto napraviti. Nek' nam daju samo još malo povjerenja i vremena, a mi ćemo dati sve od sebe da im pomognemo i olakšamo njihov posao, rekao je Damjanović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti