Studenti predstavljaju inovacije kojima mijenjaju svijet

Kućni aeroponski vrt, IT sustav za upravljanje otpadom u gradovima, napredna prometna regulacija semaforima, detektor alergena i UV zračenja za uličnu rasvjetu samo su neke od ideja pretočene u inovacije.

Martina Čizmić | 20.03.2019. / 14:00

ICENT vizual (Foto: FER)

Najuspješnije studentske inovacije nastale u programu Imagine, Create, Innovate: Smart City javno će biti predstavljene u ponedjeljak, 25. ožujka u 15h u KSET-u.

Imagine, Create, Innovate: Smart City program je koji traži inovacije, a potom potiče studente inovatore da te ideje uobliče u prototipove te u tehničke inovacije koje nastavljaju priču u poslovnom okruženju kroz patent, EU projektnu prijavu isajam u Dubaiju.

Program u organizaciji asistenata i prefesora FER-a te volontera studentskih udruga nastao je kao suradnja Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT-a) i FER-a uz viziju pobuđivanja kreativnosti i stvaranje inovacijske atmosfere među mladima, posebno u studentskim danima, dugoročno usmjerene prema komercijalizaciji visokotehnoloških proizvoda kao osnovne uloge ICENT-a.

Od njegova početka, u lipnju 2018., u programu je sudjelovalo 16 timova koji uključuju 62 studentice i studenta s 10 hrvatskih fakulteta i veleučilišta iz Zagreba, Osijeka i Varaždina. Komisija od 15 prepoznatih domaćih stručnjaka izdvojila ih je njih osam koji su dobili stipendije te uz mentore realizirali svoje ideje tijekom sljedeća četiri mjeseca.

Kućni aeroponski vrt, IT sustav za upravljanje otpadom u gradovima, napredna prometna regulacija semaforima, detektor alergena i UV zračenja za uličnu rasvjetu samo su neke od ideja pretočene u inovacije. Nakon perioda čuvanja intelektualnog vlasništva, prezentacije i demonstracije rješenja predstavljaju se sada javnosti uz najavu nove inačice programa.

Sponzorima i donacijama program je podržalo 12 poduzeća, uz Grad Zagreb i podršku Predsjednice Republike Hrvatske, no ono što posebno izdvaja program su nagrade patent, EU projektna prijava i sudjelovanje na sajmu u Dubaiju.

Tako će članovi tima Urbani vrt od 8.-10. travnja predstaviti svoj aeroponski vrt na međunarodnom sajmu, ali i potencijalnim investitorima.

Osim toga, studentske inovacije dobit će priliku zaživjeti i u poslovnom svijetu.

Rezultati su prilično dobri i imamo čak pet uspješnih nastavaka studentskih projekata u poslovnom okruženju od čega je jedan startup osnovan, dva su na pomolu, jedan projekt nastavlja se u sklopu domaćeg poduzeća LED elektronika, a jedan je na pomolu u obliku FER-ovog istraživanja. Uz to, tim Urbani Vrt ujedno je osvojio i sudjelovanje u EIT Climate-KIC Accelerator programu na kojem mogu osvojiti nagrade u vrijednosti od 10-50 tisuća eura. Vjerujem stoga da ćemo još čuti za sve njih, otkrio nam je koordinator programa doc. dr. sc. Vinko Lešić.

Želite li vidjeti koliko su studenti inovativni, dođite u KSET u ponedjeljak. Ulaz je slobodan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti