Studenti varaždinskog FOI-a osvojili Microsoftov Imagine Cup u Splitu, pričali smo s pokretačima Halycon.TV-a!

Samuel Picek, Luka Matijević, Goran Mlinarić i Bojan Juranek studenti su diplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, te ujedno i pobjednici ovogodišnjeg finala Microsoft Imagine Cupa koji se održao u Splitu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 29.03.2014. / 18:00

Studenti varaždinskog FOI-a osvojili Microsoftov Imagine Cup u Splitu, pričali smo s pokretačima Halycon.TV-a!

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Samuel Picek, Luka Matijević, Goran Mlinarić i Bojan Juranek studenti su diplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, te ujedno i pobjednici ovogodišnjeg  finala Microsoft Imagine Cupa koji se održao u Splitu.

Ovaj ‘četverac’ pobijedio je u dvije kategorije “Innovation” i “World Citizenship”, a njihov projekt Halycon.TV može se opisati u nekoliko riječi:

Radi se o usluzi, točnije web platformi koja omogućuje live-stream i real-time komunikaciju pomoću web kamere računala, live-stream radne površine računala, pohranu podataka u oblaku i naplatu korištenja sadržaja.

Navedene mogućnosti imaju potencijalno veliku primjenu u edukaciji, tako što pomoću nje bilo tko može prenijeti i snimiti predavanja, konferencije, instrukcije ili konzultacije, a najveća vrijednost je što pohranom takvih sadržaja, fakultet ili pojedinac može stvoriti vrijednu bazu znanja.

Studenti varaždinskog FOI-a osvojili Microsoftov Imagine Cup u Splitu, pričali smo s pokretačima Halycon.TV-a!

Tri su inovativne značajke naše usluge, a to su: 

  1. Poslovni model koji omogućuje da korisnici usluge snimljeni sadržaj pohrane i prodaju (npr. instrukcije)
  2. Interoperabilnost aplikacije proširuje njenu primjenu pa tako sa bilo kojim uređajem (npr. mobitelom) koji ima kameru i pristup Internetu možemo koristiti sve njene funkcionalnosti
  3. WebRTC tehnologija koja je još u povojima, a nama je omogućila da stvorimo platformu kojoj nije potreban dodatan software (poput Flash-a) da bi funkcionirala, već ju možemo koristiti u nekom od Internet preglednika.

​Na pitanje kako se Halycon.TV razlikuje od Google Hangoutsa, Goran Mlinarić odgovara:

"Iako jedan i drugi proizvod koriste RTC da bi postigli svoju svrhu svojim rješenjem, svrha im je potpuno drugačija. Google Hangouts postoji da omogući realtime komunikaciju između njegovih sudionika, dok je s druge strane naš cilj stvoriti bazu video sadržaja na novi način - upotrebom livestreama. Također jedna veoma važna karakteristika (koju Google Hangouts ne pruža) jest omogućiti korisnicima mogućnost prodaje i kupovine ulaznica za stream odnosno mogućnost prodaje i kupovine snimljenog sadržaja, što je i dio našeg poslovnog modela. Osim toga arhitektura Halycon.TV platforme je oblika da podržava interoperabilnost, odnosno omogućuje da se sve funkcionalnosti web platforme koriste na mobilnom uređaju. Takav način rada predstavlja problem kod sličnih proizvoda na bazi Adobe Flasha."

Studenti varaždinskog FOI-a osvojili Microsoftov Imagine Cup u Splitu, pričali smo s pokretačima Halycon.TV-a!

Tim se pripremao zadnjih tri mjeseca u sklopu kolegija na fakultetu uz pomoć mentora Rubena Piceka, u što je uključen razvoj aplikacije, razvoj poslovnog modela, marketinške aktivnost i pripreme za izlaganje projekta. Na pitanje jesu li očekivali pobjedu, dečki odgovaraju:

“Kako se radilo o natjecanju na državnoj razini očekivali smo jaku konkurenciju i nismo očekivali pobjedu. Pobjedom smo dobili potvrdu kako projekt ima potencijala za uspjeh, te motivaciju za nastavak rada na projektu kako bi ga komercijalizirali.”

Inače, ovaj tim mladih i budućih poduzetnika i inovatora, plasirao se među 5 najboljih timova na Software StartUp Academy natjecanju, te će se natjecati u finalu na WinDays 14 konferenciji koja se održava u Umagu od 7. do 10. travnja ove godine.

Team Halycon možete podržati jednostavnim shareom ili likeom na njihovoj Facebook stranici. Također ukoliko imate prijedloge ili želite podržati TeamHalycon možete ih kontaktirati na email support@halycon.tv. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti