Studija otkriva da ovaj vitamin ima iznenađujući učinak na naše zdravlje – evo što trebate znati

Vitamin D već je poznat kao izrazito koristan mikronutrijent, no novo istraživanje dodalo je još jednu potencijalnu korist na njegovu listu.

Branimir Vorša | 10.07.2023. / 11:28

Vitamin D
Vitamin D (Foto: Getty Images)

Uzimanje dodataka vitamina D uz zdravu prehranu može smanjiti rizik od srčanog udara, pokazalo je nedavno istraživanje. Iako nova otkrića ne uspostavljaju konačnu uzročno-posljedičnu vezu, ona pružaju dragocjene uvide u povezanost između vitamina D i kardiovaskularnog zdravlja.

Novo istraživanje provela je epidemiologinja Rachel Neale s QIMR Berghofer instituta za medicinska istraživanja u Australiji, a riječ je o drugom po veličini istraživanju te vrste koje istražuje utjecaj dodataka vitamina D na rizik od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je uključilo 21.302 pacijenata u dobi između 60 i 84 godine, čime je dobiven značajan uzorak za daljnju analizu.

Demencija, ilustracija Jednostavan dodatak prehrani mogao bi smanjiti izglede za razvoj demencije u starijoj dobi

Što je istraživanje pokazalo?

Naše je ispitivanje otkrilo da dodatak vitamina D može smanjiti rizik od velikih kardiovaskularnih događaja, a zaštitni bi učinak mogao biti izraženiji kod onih koji uzimaju statine i druge lijekove za srčana oboljenja. To sugerira da su potrebna daljnja istraživanja, objašnjava Neale.

Sudionici u studiji dobivali su ili dodatak vitamina D ili placebo u razdoblju do pet godina. Na kraju ispitivanja približno 80 posto onih u skupini vitamina D nastavilo je uzimati dodatke prehrani.

19 posto manja stopa srčanog udara

Rezultati su pokazali da je među skupinom koja je primala vitamin D, 6 posto doživjelo veliki kardiovaskularni događaj, u usporedbi sa 6,6 posto u skupini koja je primala placebo. Konkretno, stopa srčanih udara bila je 19 posto manja u skupini koja je primala vitamin D, iako nije bilo značajne razlike u stopi moždanih udara.

Zanimljivo je da je studija otkrila da su pojedinci koji su uzimali statine ili druge lijekove za zdravlje srca imali veću korist od dodataka vitamina D na početku ispitivanja. Neale sugerira da to otkriće može ukazivati na veći rizik među tom skupinom u početku, što dopušta više prostora za poboljšanje.

Slika nije dostupna Velika studija otkriva da vitamin D ipak pokazuje znakove ublažavanja simptoma depresije

Svakako treba potražiti savjet liječnika

Međutim, važno je napomenuti da se pojedinci, osobito stariji ljudi s postojećim bolestima, trebaju posavjetovati s liječnikom prije nego što razmotre uzimanje vitamina D kao dodatka za zdravlje srca.

Za one koji su zainteresirani za prirodno povećanje razine vitamina D, preporučuju se sunčeva svjetlost i hrana kao što su masna riba i žumanjci jaja.

Novo istraživanje otkrilo da "dim" postoji, naredna istraživanja će utvrditi ima li i "vatre"

Dok prethodna randomizirana kontrolirana ispitivanja nisu otkrila da je uzimanje dodataka prehrani korisno za ovaj ishod, rezultati ispitivanja D-Health sugeriraju da je prerano reći da suplementacija vitaminom D ne mijenja rizik, naglašava Neale.

Studija, objavljena u časopisu BMJ, poziva na daljnja istraživanja kako bi se dublje istražio odnos između suplementacije vitaminom D i kardiovaskularnog zdravlja.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti