Evo koji web preglednik se u Hrvatskoj najviše koristi

Korištenje interneta postalo nam je svakodnevna navika, koje web preglednike najčešće koristimo za to?

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 11.11.2017. / 08:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nekada se u našim krajevima, kao posljedica “globalne navike” znalo konstatirati “ako nešto nije bilo na televiziji, nije se dogodilo”. Danas je malo drugačije, iako takva uzrečica ne postoji, uglavnom se sve svodi na tezu “ako nije na internetu, nije se dogodilo”. Ni Hrvatska nije iznimka, u ovom našem malom, predivnom kutku planete i mi, baš kao i sav “razvijeni i civilizirani svijet” obožavamo “visiti” na internetu, bez obzira da li smo u uredu, šećemo uz more ili se uspinjemo na planinu, jesmo li sami ili u društvu, internet je uvijek s nama…

O tome koliko je to dobro odnosno loše već smo nekoliko puta pisali, ovisnost o webu i svemu što ide uz njega više nije fama, nego činjenica, ali to ovoga puta nije tema. Jeste li se ikada zapitali koji to web preglednik stanovnici Hrvatske koriste za pristup internetu? Jesmo li slični ostatku svijeta u ovoj priči li se u potpunosti razlikujem? Koji je, dakle, najpopularniji internet preglednik za pregled weba u Hrvatskoj? Da se ne bismo bavili naklapanjima, zahvaljujući izvješću StatCountera donosimo vam egzaktne brojke o najpopularnijim web preglednicima.

Analizirano je razdoblje u posljednjih godinu dana, od listopada 2016. do listopada 2017. i prema objavljenim podacima Hrvatska nije nikakva iznimka, najpopularniji internet preglednik i kod nas je Google Chrome, kojega koristi 65.22% korisnika interneta uopće. Chrome je u odnosu na listopad prošle godine zabilježio pristojan rast, jer ga je lani u listopadu kao prvi izbor imalo 63.56% korisnika. Drugu poziciju drži Mozilla Firefox s udjelom od 11.29%, a ovaj je web preglednik lani u listopadu imao 13.6% udjela, pad je gotovo istovjetan rastu Chromea.

Treći je Safari s 8.79% udjela (u listopadu 2016. imao je 7.29%) dok je na četvrtom mjesto - što je posebno zanimljivo - Samsung Internet web preglednik s 3.99% korisnika, što znači da građani Hrvatske obožavaju Samsungove pametne telefone…

Na petoj poziciji je Internet Explorer (3.54%), šesta je Opera (2.31%), dok se aktualni Microsoftov web preglednik Edge koristi na samo 1.97% uređaja, dok je lani u listopadu ta brojka bila 1.8%.

Koji vi web preglednik koristite i zašto, podijelite s nama u komentarima?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti