Sudbina američkih svemirskih snaga visi u zraku: Shvaća li američki predsjednik svemir ozbiljno?

Rani znakovi koje šalje administracija Joea Bidena oko svojeg pristupa svemiru podižu zabrinutost kod više američkih dužnosnika.

Branimir Vorša | 12.03.2021. / 15:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Odluka da se nadzor svemira prepusti američkom nacionalnom vijeću sigurnosti pokrenula je nagađanja da će visoko pozicionirano američko nacionalno vijeće za svemir biti raspušteno. Ta nagađanja dolaze i u vrijeme kad tajnica za odnose s javnošću Bijele kuće Jen Psaki govori neozbiljno i lakomisleno medijima o američkim svemirskim snagama (Space Force).

List Politico stoga postavlja pitanje shaćaju li američki predsjednik Joe Biden i njegovi savjetnici ozbiljnost situacije i prilike koje se pružaju SAD-u u svemiru?

Politico piše kako bi glasine o raspuštanju nacionalnog vijeća za svemir trebale svako natjerati da se malo zaustavi, obzirom da je vraćanje tog vijeća 2017. godine u život te postavljanje američkog potpredsjednika na njegovo čelo bilo od vitalnog značaja za usredotočenost visokih dužnosnika američke vlade i industrijskog vodstva prema organiziranju SAD-a i svijeta prema stoljeću usmjerenom prema svemiru.

Nedavno je 17 grupacija američke industrije, koje predstalvjaju stotine tvrtki ključnih za svemirsku budućnost SAD-a, otvoreno podržalo nastavak rada tog vijeća. Poslali su i pismo šefu Bidenove administracije u kojem poručuju da njegovo ne ukidanje znači stabilnost i kontinuitet u svemirskim poslovima za SAD, kao i da to omogućuje povijesna istraživanja i znanstvena dostignuća.

Postoji niz važnih pitanja kojima bi se trebalo pozabaviti u narednim godinama vezano za svemir, no postoji i jedan posve specifičan problem kojim isključivo upralvja baš američko nacionalno vijeće za svemir, a to je evolucija američkih svemirskih snaga, novog vojnog ogranka američke vojske koji je zadužen za mir na nebesima te pravedan i slobodan pristup svemiru.

Američke svemirske snage moraju štititi i braniti osporavanu domenu u kojoj komercijalne kompanije i zemlje u razvoju sve više djeluju. One moraju stvoriti kulturu novačenja i zadržavanja intelektualaca i vođa svjetske klase, piše Politico.

Isto tako ne postoji niti jedan vojni ogranak u svijetu kojeg više definira umjetna inteligencija, autonomna robotika i strojno učenje, nego streljivo i bombe.

Američke svemirske snage moraju ući u blisko partnerstvo s komercijalnom i civilnom ekonomijom i to na način kakv dosad nije viđen, naglašava Politico. U nadolazećim desetljećima, moraju postati vojni servis koji razumije, udružuje se i ponekad pruža potporu komercijalnim i civilnim potreba, prije nego ratnim zahtjevima. U tom smislu vodstvo na najvišoj razini je ključno za uspjeh američkih svemirskih snaga.

No do dan danas niti jedan viši dužnosnik nije postavljen na najviše pozicije unutar američkih svemirskih snaga.

Ako Bidenova administracija ne vidi vrijednost u nacionalnom vijeću za svemir u vođenju svemirske politike u novom stoljeću, onda bi ga trebala raspustiti. Samo se pretvarati da je ono važno bez davanja mu jasne svrhe i cilja, samo bi usporilo napredak i predstalvjalo uzaludan trošak vremena i resursa na stotine ljudi koji ga pokušavaju učiniti korisnim.

Izvor: Politico

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti