Suosnivač Tesle kritizirao navodni Muskov potez, smatra da će to odgovarati kineskim kompanijama

Službenih informacija još nema, no mediji govore kako je Musk već donio odluku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.04.2024. / 14:25

Teslina tvornica (Foto: Afp)

Iako je Tesla u prva tri mjeseca ponovno preuzela prvo mjesto na globalnom tržištu električnih automobila, i sam Elon Musk priznao je kako su kineske automobilske kompanije najkonkurentnije na tržištu. Kombinacijom pristupačnih cijena i napredne tehnologije osvajaju tržište velikom brzinom, dok se ostatak tržišta tome treba prilagoditi, ako žele ostati konkurentni. Za dio europskih i američkih tradicionalnih proizvođača automobila to znači promjena fokusa s velikih i skupih električnih automobila na kompaktne i cjenovno pristupačne modele.

Teslina tvornica Predstavljanje sve bliže: Tesla priprema svoj najjeftiniji električni automobil

O jeftinijoj Tesli koja bi se na tržištu prodavala po cijeni od oko 25 tisuća dolara Elon Musk govori godinama, no nakon nedavnog Reutersovog izvještaja, pitanje je kakva je sudbina tog projekta. Naime, u izvještaju stoji kako je Tesla odustala od jeftinijeg modela električnog automobila te da su se fokusirali na robotaksije. Na ovaj je izvještaj reagirao Musk rekavši kako Reuters ponovno laže, a naknadno je i sam najavio Tesline robotaksije.

S obzirom na to da, dakle, nema nikakvih službenih informacija, teško je reći kakva je sudbina Teslina jeftinijeg vozila, a na cijelu se situaciju ovaj tjedan osvrnuo i Martin Eberhard. Iako u javnosti nije toliko poznat, on je jedan od osnivača i bivši izvršni direktor Tesle koji je poziciju CEO-a napustio upravo zbog Muska. Tijekom jednog summita u Hong Kongu, rekao je kako bi bila sramota ako je Tesla zaista odustala od projekta jeftinog električnog automobila.

Eberhard je naglasio kako je i on pročitao medijske izvještaje te, ako su oni zaista istiniti, to bi bio jedan veliki plus za Kinu, odnosno njihove proizvođače električnih automobila. Bez jeftinije Tesle, konkurencija na tržištu ovakvih vozila bit će puno manja, što bi trebale iskoristiti kompanije poput BYD-a i sličnih. Također, ako su te informacije istinite, to bi mogla biti i šansa za europske proizvođače automobile i njihove jeftinije električne automobile koje pripremaju.

Tesla Musk se pohvalio revolucijom u proizvodnji: Tesla je ostvarila veliki napredak u razvoju svog najjeftinijeg vozila

Npr. plan Volkswagena je uskoro predstaviti model ID.2 s početnom cijenom od oko 25 tisuća eura, a nadaju se kako će s vremenom imati i još jeftiniji model. VW ID.1, prema ranijim informacijama, trebao bi stajati oko 20 tisuća eura, što je cijena koja bi mogla privući brojne kupce automobila kojima je struja zanimljiva, no trenutačno dostupni modeli su im preskupi.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti