Super Mario dolazi na pametne telefone?

Posljednje najave iz Nintenda govore kako bi se do kraja ove godine neki od poznatih likova iz njihovih legendarnih igara trebali pojaviti i na mobilnim uređajima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.01.2016. / 09:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni odavno su nam već zamijenili gadgete poput glazbenih playera i digitalnih fotoaparata, a zahvaljujući sve jačem hardveru, odnosno procesorima i grafici koja je nekoć bila rezervirana samo za računala, danas su mobilni uređaji dijelu korisnika zamijenili i dlanovne igraće konzole. Iako su igre i samo iskustvo igranja i dalje bolji na Nintendovoj konzoli 3DS i Sonyjevoj konzoli PlayStation Vita, telefoni i tableti sasvim su dovoljni velikim broju korisnika i tzv. casual gamera koji ponekad žele igrati video igre, ali ne žele kupovati posebne konzole i igre za njih, već ih downloadaju s trgovina aplikacija (Google Play i App Store) i igraju na svojim mobilnim uređajima. Da mobilni uređaji postaju sve veća prijetnja shvatili su i u Nintendu te su prošle godine najavili ulazak na mobilno tržište, no do sada su najavili smo jednu igru (Miitomo) koja bi se na tržištu trebala pojaviti tijekom ožujka i koja je bazirana na Mii avatarima.

Iako su se nakon najave Nintenda o ulasku na mobilno tržište mnogi ponadali kako ovo označava dolazak igara poput Super Marija i Pokemona na telefone, bivši predsjednik kompanije Satoru Iwata (koji je prošle godine preminuo) rekao je kako Nintendo neće napraviti ništa što bi moglo naštetiti njihovom imidžu i poslovanju. Pri tome je mislio kako na telefonima ne treba očekivati najpopularnije igre jer bi to moglo utjecati na prodaju njihovih konzola – čemu plaćati posebnu konzolu ako bi Super Mario mogli igrati na telefonu. No, prema posljednjim najavama novog predsjednika Tatsumija Kimishime, oni ipak pripremaju neke promjene u prijašnjoj strategiji te će do kraja ove godine predstaviti aplikacije s popularnim likovima iz Nintendovih igara. Kimishima nije govorio o konkretnim igrama i likovima koje možemo očekivati, no na Yahoou, pozivajući se na japanske medije, kažu kako postoji mogućnost da već ove godine na našim telefonima zaigramo Super Marija.

Inače, prema ranijim planovima, Nintendo će do ožujka 2017. predstaviti još četiri igre za mobilne uređaje, no ova kompanija ipak ima puno važnije planova kada je u pitanju hardver, odnosno konzola koju pripremaju. Glasine kažu kako će Nintendov NX uređaj biti hibridna konzola koja će zamijeniti Wii U i 3DS (Kimishima je rekao kako će to biti 'drugačiji i jedinstven uređaj'), a hardverski bi trebala konkurirati posljednjim generacijama PlayStationa i Xboxa.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti