Suradnja koja bi mogla pokoriti automobilsko tržište: Hoće li Apple kupiti Teslu?

Internet ponovno špekulira o potencijalnoj Appleovoj kupovini Tesle ili investiciji od 10-ak milijardi dolara – je li to uopće realan scenarij?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.08.2018. / 10:07

Tesla (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je Musk nedavno najavio mogućnost delistiranja Tesle s burze i vraćanje kompanije u privatne ruke, mrežom su ponovno počele kružiti priče o Appleovom mogućem preuzimanju kompanije. Ako postoji kompanija koja ima novaca za to, a zainteresirana je za razvoj električnih i autonomnih automobila to je upravo Apple.

Nekoliko je analitičara proteklih dana komentiralo mogućnost Appleovog preuzimanja Tesle te su nabrojali nekoliko razloga zbog kojih bi se ovaj scenarij mogao ostvariti. Ono što prije svega treba napomenuti jest, kako smatra poznati analitičar Gene Munster, do potencijalne prodaje ili samo ulaganja u Teslu došlo bi samo ako bi ova kompanija i sljedeću kompaniju završila u minusu, odnosno s gubitcima jer, koliko god to Musk ne želi priznati, kompanija financijski ne stoji baš najbolje.

Dar s neba Timu Cooku

Apple i Tesla dijele strast za atraktivnim dizajnom hardvera, softvera i umjetnom inteligencijom, napomenuo je Munster, a kao još jednog potencijalnog kupca Tesle izdvojio je i Google (iako je mogućnost ovakvog scenarija još manje izgledna), dok tradicionalne automobilske kompanije nemaju dovoljno novca za ovu akviziciju. Ako se ne odluče na preuzimanje kompanije, Apple bi mogao uložiti npr. 10 milijardi dolara u Teslu te bi njihova suradnja mogla u potpunosti pokoriti automobilsko tržište tijekom sljedeća dva desetljeća – ipak, potencijalni problem pri takvom scenariju bile bi dionice s pravom glasa u kompaniji.

Naime, Apple bi za 10 milijardi dolara sigurno tražio pravo sudjelovanja u donošenju odluka, dok bi Musk i ekipa vjerojatno pristali na investiciju s kojom bi riješili financijske probleme (i smirili investitore koji se više ne bi morali brinuti oko financija), no dio na koji osnivač i šef kompanije vjerojatno ne bi pristao jest prepuštanje Appleu sudjelovanje u odlučivanju.

Ako bi Tesla sljedeće godine postala profitabilna, onda od cijele suradnje gotovo sigurno ne bi bilo ništa, a Munster vjeruje da bi se upravo to moglo dogoditi – da će Muskova kompanija sljedeće godine biti u plusu.

O potencijalu ove akvizicije nedavno je govorio i Ross Gerber, izvršni direktor Gerber Kawasakija koji smatra kako bi gubitak tržišne vrijednosti Tesle bio "dar svih darova" za Tima Cooka, dok Kia Kokalitcheva sa stranice Axios smatra da bi, barem u teoriji, ovo mogla bila odlična suradnja.

Apple bi profitirao jer bi u Teslinim zaposlenicima dobio brojne automobilske stručnjake, dok bi Cookova kompanije pomogla Tesli s iskustvom, standardima kvalitete kojih se pridržavaju, proizvodnjom itd. No, ono što bi moglo biti iznimno problematično za Apple u toj potencijalnoj suradnji jest Muskov nepredvidljiv karakter s kojim bi se morali boriti oko donošenja svih odluka.

Izvor: Axios
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti