Sustav za elektroničko glasanje plod je hrvatske pameti, a može se koristiti i u tvrtkama i na državnoj razini

Mladi tim hrvatskih stručnjaka kreirao je sustav za elektroničko glasanje - FairVotes koji je namijenjen svima koji unutar svojih organizacija provode izbore, a neprofitne i humanitarne organizacije mogu se njime koristiti potpuno besplatno.

Martina Čizmić | 21.11.2019. / 08:08

Glasanje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hrvatska IT tvrtka IDE3 d.o.o. osmislila je sustav za elektroničko glasanje FairVotes kako bi svima koji unutar svojih organizacija provode izbore i glasanja taj postupak učinila jednostavnijim, financijski isplativijim, a istovremeno sigurnim i transparentnim.

Kako objašnjava direktor tvrtke Ivan Hendija, ideja za kreiranje sustava nastala je uslijed suradnje s jednim klijentom kada je njegov tim svjedočio složenom procesu kreiranja, trajanja i završetka klasičnog izbornog procesa.

Taj je proces bio iznimno dugotrajan, zahtijevao je angažman brojnih suradnika, a troškovi su bili visoki. Rodila se ideja da ga naš tim pokuša ubrzati, pojednostaviti, učiniti financijski dostupnijim te da pritom korisniku pružimo apsolutnu sigurnost i transparentnost. Ideju smo realizirali u aplikaciji za elektroničko glasanje FairVotes, koja je namijenjena udrugama, organizacijama, savezima, dioničkim društvima te svima onima kojima su izbori jedan od sastavnih dijelova poslovanja, ispričao je Ivan Hendija.

Glasanje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Sustav za glasanje FairVotes jednostavan je za upotrebu i vrlo fleksibilan. Svaki ga korisnik može prilagoditi svojim potrebama. Omogućuje kreiranje pitanja, dodavanje glasača na listu, slanje poziva na glasanje e-mailom. Organizator izbora u svakom trenutku može provjeriti odaziv glasača i podsjetiti ih na proces izbora koji je u tijeku, a rezultati su dostupni odmah po završetku glasanja.

Ovom aplikacijom štedi se vrijeme i novac jer nema troškova tiskanja listića, slanja poziva, angažmana osoba koje će provoditi ili nadzirati proces glasanja i tako dalje. Također, ono što je nama u timu vrlo važno je i ekološka komponenta. Nema nepotrebne potrošnje papira i onečišćavanja okoliša na bilo koji način, objašnjava Hendija te nastavlja: Osim toga, potpuno je prilagođena glasačima koji mogu iz svoga doma ili dok sjede s prijateljima na kavi u svega nekoliko sekundi dati glas putem svojih mobitela, laptopa, tableta. Aplikaciju podržavaju svi uređaji. Vjerujemo da će uporabom ove aplikacije odaziv birača biti znatno veći.

Većini glasača najvažnija je tajnost i vjerodostojnost glasanja. Uz FairVotes svaki je korak tijekom procesa glasanja potpuno siguran i transparentan. Glasati može samo osoba koja je primila poziv i prijavila se u sustav kroz višestruki proces verifikacije. Uz uporabu naše aplikacije viška glasova i glasača nema, dodatno ističe Hendija.

FairVotes je podijeljen po razinama usluge, pa je tako uporaba ove aplikacije za neprofitne organizacije i društva do 20 glasača potpuno besplatna i dostupna na stranici www.fair-votes.com.

Svijet je sve više digitaliziran, a elektroničko glasanje je glasanje budućnosti. Primjerice, Estonci elektroničkim putem glasaju još od 2005. godine. Nas uskoro očekuju predsjednički izbori. Bilo bi sjajno da i mi u Hrvatskoj pojednostavimo proces glasanja na svim razinama i u svim organizacijama u kojima možemo. Tko zna, možda već sljedećeg puta izbore za predsjednika, gradonačelnike, parlamentarne izbore i slično budemo mogli provoditi elektroničkim putem, baš kao Estonci, zaključio je Hendija.

Na aplikaciji je uz Ivana Hendiju radio cijeli IDE3 tim, koji je osmislio i humanitarni projekt „Kompići“ kojim u život vraća stara računala i prosljeđuje ih onima kojima su najpotrebnija. Do sada su „oživljena“ računala donirali brojnim ustanovama koje se brinu o djeci i najpotrebitijima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti