Djeca s teškoćama u razvoju često imaju problem kako komunicirati sa svojom okolinom. Njima u pomoć priskače moderna tehnologija koja im daje glas pomoću različitih aplikacija i tehnoloških pomagala. 

Kako bi omogućili da djeca s teškoćama lakše komuniciraju, UNICEF, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu proveli su program „Komunikacija za svako dijete” vrijedan 1,5 milijuna kuna, u koji su bili uključeni stručnjaci iz brojnih ustanova koje se brinu o djeci s teškoćama u razvoju iz cijele Hrvatske, ali i šire.

Dio djece nije u mogućnosti komunicirati s pomoću govora, a potpomognuta komunikacija može pomoći djeci s takvim teškoćama i njihovim obiteljima da komuniciraju. Potpomognuta je komunikacija skup procedura kroz koje se govorne vještine mogu poboljšati te učiniti svakodnevni život obitelji jednostavnijim. Asistivna tehnologija može uključivati računalni softver i hardver, uređaje za sintetizaciju govora, slike, fotografije i posebne komunikacijske knjige.

Zahvaljujući programu „Komunikacija za svako dijete” educirano je 310 stručnjaka iz 106 ustanova, uključujući zdravstvene ustanove, ustanove iz sustava socijalne skrbi, vrtiće i organizacije civilnog društva te 19 privatnih ustanova iz Hrvatske, a online edukacijski moduli ostat će dostupni stručnjacima za korištenje i širenje znanja.

Za ustanove uključene u program osigurana je asistivna tehnologija, računalna oprema i sto tableta vrijednih gotovo 600.000 kuna. Mobilna aplikacija otvorenog koda Cboard, koja pretvara tekst u govor i olakšava komunikaciju s pomoću simbola prevedena je i prilagođena hrvatskom jeziku. Svaka obitelj može prilagoditi aplikaciju i simbole svojim potrebama te na taj način komunikaciju između djeteta s teškoćama i obitelji učiniti jednostavnijom.

UNICEF je podržao ažuriranje 23 postojeće aplikacije koje pomažu djeci sa složenim komunikacijskim potrebama.

Komunikacija nam omogućuje da izrazimo svoje potrebe, interese i misli. Ona je nužna i pravo je svakog djeteta. Djeca sa složenim komunikacijskim potrebama, kao i svi ostali, imaju svoje misli, osjećaje i potrebe. Iako ne koriste riječi, ta djeca imaju što reći. U tome ih trebamo podržati i osigurati im pristup potpomognutoj komunikaciji. Ona pomaže djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, njihovu svakodnevicu čini jednostavnijom i poboljšava kvalitetu njihova života. Rezultati govore za sebe. Postigli smo mnogo toga zajedno, ali pred nama je još mnogo izazova na putu osiguravanja podrške najmlađoj djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Stručnjaci koju pružaju podršku djeci rane dobi i njihovim obiteljima danas su suočeni sa širokom paletom različitih intervencijskih pristupa. Osim različitih metoda rada, stručnjacima i roditeljima djece rane dobi dostupni su i visokotehnološki uređaji koji se mogu koristiti u svrhu poticanja komunikacije i jezika. Edukacijama koje su provedene u okviru projekta „Komunikacija za svako dijete“ pokušali smo naglasiti važnost odabira i zagovaranja metoda za čiju učinkovitost postoje znanstveni dokazi te podsjetiti stručnjake da dostupna informacijsko-komunikacijska tehnologija nije sama po sebi dostatna. Naime, važno je poznavati razvojne mogućnosti djeteta kao i njegove individualne potrebe, temeljem čega se planiraju intervencijski ciljevi. Ponosni smo na Cboard, još jednu besplatno dostupnu aplikaciju, kao i na pisani materijal pod nazivom 'Potpomognuta komunikacija kao metoda rane intervencije' koji će koristiti budući stručnjaci, kao i stručnjaci koji su na počecima upoznavanja s metodom potpomognute komunikacije, kazala je u povodu predstavljanja rezultata izv. prof. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša s Odsjeka za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

U Hrvatskoj nema dostupnih istraživanja o tome koliko bi djece sa složenim komunikacijskim teškoćama moglo imati koristi od potpomognute komunikacije, no na temelju međunarodnih iskustava pretpostavlja se da je riječ o 4346 djevojčica i dječaka. Uzimajući u obzir dokazane koristi koje potpomognuta komunikacija donosi djeci sa složenim komunikacijskim potrebama, UNICEF podržava sve inicijative čiji je cilj osiguravanje pristupa potpomognutoj komunikaciji kroz nacionalni zdravstveni sustav.