Suvremena tehnologija daje djeci sa složenim komunikacijskim teškoćama glas i način za komunikaciju s drugima

Asistivna tehnologija računala i tableti te mobilne aplikacije uvelike olakšavaju komunikaciju djeci s teškoćama u razvoju.

Martina Čizmić | 21.10.2020. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Djeca s teškoćama u razvoju često imaju problem kako komunicirati sa svojom okolinom. Njima u pomoć priskače moderna tehnologija koja im daje glas pomoću različitih aplikacija i tehnoloških pomagala. 

Kako bi omogućili da djeca s teškoćama lakše komuniciraju, UNICEF, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu proveli su program „Komunikacija za svako dijete” vrijedan 1,5 milijuna kuna, u koji su bili uključeni stručnjaci iz brojnih ustanova koje se brinu o djeci s teškoćama u razvoju iz cijele Hrvatske, ali i šire.

Dio djece nije u mogućnosti komunicirati s pomoću govora, a potpomognuta komunikacija može pomoći djeci s takvim teškoćama i njihovim obiteljima da komuniciraju. Potpomognuta je komunikacija skup procedura kroz koje se govorne vještine mogu poboljšati te učiniti svakodnevni život obitelji jednostavnijim. Asistivna tehnologija može uključivati računalni softver i hardver, uređaje za sintetizaciju govora, slike, fotografije i posebne komunikacijske knjige.

Zahvaljujući programu „Komunikacija za svako dijete” educirano je 310 stručnjaka iz 106 ustanova, uključujući zdravstvene ustanove, ustanove iz sustava socijalne skrbi, vrtiće i organizacije civilnog društva te 19 privatnih ustanova iz Hrvatske, a online edukacijski moduli ostat će dostupni stručnjacima za korištenje i širenje znanja.

Za ustanove uključene u program osigurana je asistivna tehnologija, računalna oprema i sto tableta vrijednih gotovo 600.000 kuna. Mobilna aplikacija otvorenog koda Cboard, koja pretvara tekst u govor i olakšava komunikaciju s pomoću simbola prevedena je i prilagođena hrvatskom jeziku. Svaka obitelj može prilagoditi aplikaciju i simbole svojim potrebama te na taj način komunikaciju između djeteta s teškoćama i obitelji učiniti jednostavnijom.

UNICEF je podržao ažuriranje 23 postojeće aplikacije koje pomažu djeci sa složenim komunikacijskim potrebama.

Komunikacija nam omogućuje da izrazimo svoje potrebe, interese i misli. Ona je nužna i pravo je svakog djeteta. Djeca sa složenim komunikacijskim potrebama, kao i svi ostali, imaju svoje misli, osjećaje i potrebe. Iako ne koriste riječi, ta djeca imaju što reći. U tome ih trebamo podržati i osigurati im pristup potpomognutoj komunikaciji. Ona pomaže djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, njihovu svakodnevicu čini jednostavnijom i poboljšava kvalitetu njihova života. Rezultati govore za sebe. Postigli smo mnogo toga zajedno, ali pred nama je još mnogo izazova na putu osiguravanja podrške najmlađoj djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Stručnjaci koju pružaju podršku djeci rane dobi i njihovim obiteljima danas su suočeni sa širokom paletom različitih intervencijskih pristupa. Osim različitih metoda rada, stručnjacima i roditeljima djece rane dobi dostupni su i visokotehnološki uređaji koji se mogu koristiti u svrhu poticanja komunikacije i jezika. Edukacijama koje su provedene u okviru projekta „Komunikacija za svako dijete“ pokušali smo naglasiti važnost odabira i zagovaranja metoda za čiju učinkovitost postoje znanstveni dokazi te podsjetiti stručnjake da dostupna informacijsko-komunikacijska tehnologija nije sama po sebi dostatna. Naime, važno je poznavati razvojne mogućnosti djeteta kao i njegove individualne potrebe, temeljem čega se planiraju intervencijski ciljevi. Ponosni smo na Cboard, još jednu besplatno dostupnu aplikaciju, kao i na pisani materijal pod nazivom 'Potpomognuta komunikacija kao metoda rane intervencije' koji će koristiti budući stručnjaci, kao i stručnjaci koji su na počecima upoznavanja s metodom potpomognute komunikacije, kazala je u povodu predstavljanja rezultata izv. prof. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša s Odsjeka za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

U Hrvatskoj nema dostupnih istraživanja o tome koliko bi djece sa složenim komunikacijskim teškoćama moglo imati koristi od potpomognute komunikacije, no na temelju međunarodnih iskustava pretpostavlja se da je riječ o 4346 djevojčica i dječaka. Uzimajući u obzir dokazane koristi koje potpomognuta komunikacija donosi djeci sa složenim komunikacijskim potrebama, UNICEF podržava sve inicijative čiji je cilj osiguravanje pristupa potpomognutoj komunikaciji kroz nacionalni zdravstveni sustav.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti