Svako deseto kućanstvo eurozone investiralo je novac u kriptovalute

Iz Europske središnje banke upozoravaju na rizike koje kriptovalute predstavljaju za financijsku stabilnost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.05.2022. / 13:02

Bitcoin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jučer smo pisali o stavu šefice Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde prema kriptovalutama, a taj stav je da su bitcoin, ether i ostali kripto u biti - bezvrijedni. Prema jučerašnjem upozorenju ECB-a, kriptovalute ne samo da su bezvrijedne, već predstavljaju i rizik za financijsku stabilnost, pogotovo ako se nastave investicije u ovaj sektor kao u protekle dvije godine te ako privuku financijske institucije.

Sam Bankman-Fried Šef kriptoburze smatra da bitcoin nema budućnost kao platna mreža

U odnosu na vrhunac u studenom prošle godine kada je vrijednost kriptotržišta iznosila oko 2,9 bilijuna dolara, sada je pala na 1,2 bilijuna te su brojni mali i veliki investitori u pola godine završili u debelom minusu. Iako je rizik svima dobro poznat, bitcoin i druge kriptovalute privlače s mogućnošću brze zarade, dok su mnogi kriptovalute smatrali isplativim ulaganjem u vrijeme niskih kamatnih stopa i rastuće inflacije.

Prema izvještaju o financijskoj stabilnosti Europske središnje banke, a na temelju istraživanja u šest zemalja, jedno od deset kućanstava eurozone svoj su novac uložili u kriptovalute. Zbog takve velike izloženosti privatnih korisnika, ali i zbog činjenice što i tradicionalni financijski sektor pokazuje zanimanje za ovu industriju, EU zagovara regulativu tržištu, no od toga neće biti ništa barem još dvije godine.

Rizik raste s povezanosti kriptoimovine i tradicionalnog financijskog sektora, upozorili su iz ECB-a te kažu kako bi izloženost banaka i drugih financijskih institucija kriptu povećava rizik kapitala, ali može utjecati i na povjerenje investitora, kao i na cjelokupno financijsko tržište.

Ilustracija takozvanog bear market trenda na tržištu kriptovaluta Pronađen krivac za strmoglavi pad kriptotržišta u posljednjih tjedan dana? Popularni token izgubio 99 posto svoje vrijednosti

Slična upozorenja mogli smo čitati i u prijašnjim razdobljima nakon velikog pada kriptovaluta, no kako bi se tržište svaki put oporavilo, tako bi investitori zaboravili na njih i ponovno krenuli s velikim ulaganjima.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti