Poznato je koliko su kriptovalute volatilne te da ih karakterizira veliki i nagli rast i pad. Kada ta krivulja ide prema gore i kada vrijednost raste, među investitorima vlada euforija, no u situaciji kakva je u posljednje vrijeme, kada je kripto u padu, vlada priličan pesimizam jer su mnogi u kratko vrijeme izgubili jako puno novaca.

Sam Bankman-Fried Šef kriptoburze smatra da bitcoin nema budućnost kao platna mreža

Prema kriptovalutama često su kritični oni iz stare škole financija, investitori poput Warrena Buffeta, a svoju kritiku kripta prošli je tjedan uputila i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde. Gostujući na jednoj nizozemskoj televiziji ponovila je svoj raniji stav kako su kriptovalute iznimno špekulativne i rizične.

Moje skromno mišljenje je da ne vrijede ništa. Bazirane su na ničemu, ne postoji temeljna imovina kao sidro sigurnosti, objasnila je u čemu vidi glavni problem kriptoimovine. Upravo zbog toga financijski stručnjaci često upozoravaju da bi u kriptovalute, tko baš želi uložiti, trebali investirati samo novac koji su spremni izgubiti. Nikako se ne bi trebalo riskirati s ušteđevinama, kreditima i slično jer bi moglo doći do situacije kojoj sad svjedočimo, a to je da je većina kripta u minusu 50-ak posto u odnosu na studeni prošle godine.

Dosadašnje iskustvo pokazalo je kako na ovom tržištu nakon velikog pada slijedi i veliki rast, no naravno za tako nešto nema garancije pa su investitori pod pritiskom - prodati sad svoj kripto kako ne bi upali u još veći minus ili čekati ponovnu uzlaznu krivulju.

Provjereno: Kriptovalute - 2 Uložili desetke tisuća dolara i eura, obećana im je zarada, a ostali su bez svega: Prevareni ulagači za Provjereno ispričali kako su izgubili sav novac

Usprkos spomenutim kritikama, Lagarde nije potpuno skeptična oko digitalnih valuta te je govorila i o projektu Europske središnje banke vezane uz digitalni euro koji se očekuje tijekom sljedeće četiri godine. Naglasila je kako će digitalni euro biti u potpunosti drukčiji u odnosu na trenutačne digitalne valute jer će iza njega stajati centralna banka.

Izvor: Yahoo


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju