Predsjednica Europske središnje banke žestoko kritizirala kriptovalute, smatra da su bezvrijedne

“Moje skromno mišljenje je da ne vrijede ništa. Ne ničemu nisu bazirane, ne postoji temeljna imovina kao sidro sigurnosti”, smatra Lagarde.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.05.2022. / 08:39

Christine Lagarde (Foto: Afp)

Poznato je koliko su kriptovalute volatilne te da ih karakterizira veliki i nagli rast i pad. Kada ta krivulja ide prema gore i kada vrijednost raste, među investitorima vlada euforija, no u situaciji kakva je u posljednje vrijeme, kada je kripto u padu, vlada priličan pesimizam jer su mnogi u kratko vrijeme izgubili jako puno novaca.

Sam Bankman-Fried Šef kriptoburze smatra da bitcoin nema budućnost kao platna mreža

Prema kriptovalutama često su kritični oni iz stare škole financija, investitori poput Warrena Buffeta, a svoju kritiku kripta prošli je tjedan uputila i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde. Gostujući na jednoj nizozemskoj televiziji ponovila je svoj raniji stav kako su kriptovalute iznimno špekulativne i rizične.

Moje skromno mišljenje je da ne vrijede ništa. Bazirane su na ničemu, ne postoji temeljna imovina kao sidro sigurnosti, objasnila je u čemu vidi glavni problem kriptoimovine. Upravo zbog toga financijski stručnjaci često upozoravaju da bi u kriptovalute, tko baš želi uložiti, trebali investirati samo novac koji su spremni izgubiti. Nikako se ne bi trebalo riskirati s ušteđevinama, kreditima i slično jer bi moglo doći do situacije kojoj sad svjedočimo, a to je da je većina kripta u minusu 50-ak posto u odnosu na studeni prošle godine.

Dosadašnje iskustvo pokazalo je kako na ovom tržištu nakon velikog pada slijedi i veliki rast, no naravno za tako nešto nema garancije pa su investitori pod pritiskom - prodati sad svoj kripto kako ne bi upali u još veći minus ili čekati ponovnu uzlaznu krivulju.

Provjereno: Kriptovalute - 2 Uložili desetke tisuća dolara i eura, obećana im je zarada, a ostali su bez svega: Prevareni ulagači za Provjereno ispričali kako su izgubili sav novac

Usprkos spomenutim kritikama, Lagarde nije potpuno skeptična oko digitalnih valuta te je govorila i o projektu Europske središnje banke vezane uz digitalni euro koji se očekuje tijekom sljedeće četiri godine. Naglasila je kako će digitalni euro biti u potpunosti drukčiji u odnosu na trenutačne digitalne valute jer će iza njega stajati centralna banka.

Izvor: Yahoo


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti