Sve je namješteno? Priča o odbjeglom robotu vjerojatno je marketinški trik

Prošlog tjedna brojni mediji raspisali su se o robotu koji je pobjegao iz tvornice i zaustavio promet u ruskom gradu Permu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2016. / 08:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S obzirom na veliki napredak robotike i umjetne inteligencije, posljednjih godina sve su češća upozorenja kako bi se roboti u budućnosti mogli oteti kontroli i okrenuti protiv ljudi, odnosno neki čak smatraju kako je to jedna od najvećih prijetnji čovječanstvu. Zbog toga je dio medija, nakon što se u javnosti pojavila priča o robotu koji je uspio pobjeći iz zgrade kompanije Promobot, zaključio kako je ovo samo početak onoga što nas u budućnosti neizbježno očekuje – roboti će postati dovoljno inteligentni i više neće slušati naredbe ljudi, već će raditi što god žele. Iz ove su kompanije na službenom blogu objavili kako je jedan njihov inženjer zaboravio zaključati vrata, što iskoristio jedan robot koji se odlučio na šetnju po gradu Permu, a fotografije i videozapis 'odbjeglog robota' brzo su se proširili YouTubeom i internetom. Baterija robota nije dugo izdržala te se zaustavio nasred ceste, zbog čega su ga automobili morali zaobilaziti, a ekipi iz Promobota trebalo je puno vremena dok su ga došli pokupiti.

No, prema pisanju BGR-a, ovdje se vjerojatno ne radi o odbjeglom robotu niti o grešci zaposlenika kompanije koji su 'zaboravili' zatvoriti vrata omogućivši robotu u kojeg su sigurno uložili veliki novac da sam ode na cestu među automobile (koji su ga mogli udariti i uništiti), već je riječ o marketinškom triku. Naime, već u objavi na blogu iz Promobota su napisali kako će službena prezentacija njihovog novog robota početi za nekoliko mjeseci te kako će ga vjerojatno predstaviti i na Tech Crunch Disrupt konferenciji. Inače predstavljanje novog robota (riječ je o trećoj generaciji njihovog robota) neke ruske kompanije vjerojatno ne bi izazvalo veliku pozornost javnosti i (tehnoloških) medija, no 'incident' s odbjeglim robotom privukao je veliku pažnju medija tako da možemo očekivati kako će brojni portali pratiti i službeno predstavljanje Promobota v3.  

Izvor: BGR

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti