Sve je spremno za povijesnu svemirsku "žensku" šetnju

Ukupno je 14 žena dosad prošetalo svemirom, a prva je bila ruska kozmonautkinja Svetlana Savickaja u srpnju 1984.

Martina Čizmić | 17.10.2019. / 16:22

Astronautkinje Jessica Meir i Christina Koch (Foto: NASA)

 Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir ući će u povijest u petak kao sudionice prve potpuno ženske svemirske šetnje u koju će izići s Međunarodne svemirske postaje (ISS) da zamijene neispravnu bateriju.

Izlazak je predviđen u 13:50 po srednjoeuropskom vremenu i trebao bi potrajati nešto više od pet sati, koliko će, procjenjuje se, biti dovoljno da završe posao.

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u ožujku, no morala je biti otkazana jer jedna od austronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo, pa ju je u toj zadaći morao zamijeniti kolega. Naime, svemirsko odijelo astronautkinje Ann McClain bilo je preveliko te je njezin izlazak iz sigurnosnih razloga bio otkazan.

Naša postignuća nadahnuće su studentima diljem svijeta, pokazuju da vas težak rad može odvesti do velikih visina i svi studenti trebali bi se vidjeti u takvim postignućima, rekla je glasnogovornica NASA-e u najavi ženske šetnje.

Izlazak dviju žena prenosit će se uživo na televiziji Američke svemirske agencije (NASA) i na njezinoj mrežnoj stranici.

Astrounautkinje Christina Koch i Jessica Meir zamijenit će bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kako bi ISS imao električne energije i kada nije izloženoj izravnoj Sunčevoj svjetlosti.

Koch bi trebala biti rekorderka po najduljem boravku u svemiru za žene jer je predviđen njezin ostanak u orbiti do veljače 2020.

Svemirske šetnje za nju su posebno važne, kazala je.

Ono što sada radimo pokazuje sav rad koji su u prethodnim desetljećima obavljale žene kako bi nas dovele do točke gdje smo danas, dodala je Meir.

Koch je već prošetala svemirom te će joj izlazak u petak biti četvrta šetnja, a njezinoj kolegici Meir prva.

S ISS-a se od 1998. godine obavilo 200 svemirskih šetnja.

Ukupno je 14 žena dosad prošetalo svemirom, a prva je bila ruska kozmonautkinja Svetlana Savickaja u srpnju 1984.

Prvi muškarac koji je to učinio bio je ruski kozmonaut Leksej Leonov 1967. godine.

Glasnogovornica NASA-e navodi da je sve veći broj žena astronautkinja.

Godine 2013. pedeset posto kandidata za astronauta bile su žene, a od 11 članova kandidata u programu obuke u 2017. bilo je pet žena.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti