Sve je veći interes za Muskovim svemirskim internetom, brojem prednarudžbi pohvalio se i na Twitteru

Broj zainteresiranih za Starlink iznosi oko 500 tisuća, a do kraja godine SpaceX-ov svemirski internet trebao bi pokriti većinu planeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2021. / 16:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SpaceX nastavlja s masovnim slanjem svojih satelita Starlink u svemir. Jučer je, na simbolički “Dan Zvjezdanih ratova” u svemir poletjelo još 60 satelita i to samo nekoliko dana nakon što je lansirana posljednja skupina satelita. Od početka ožujka SpaceX je lansirao čak 420 satelita u svemir te je sve bliži dan kada će se putem njih na internet povezivati stotine tisuća, a možda i milijuni ljudi.

Slika nije dostupna Sljedeće godine Muskov svemirski internet pokrivat će cijelu Zemlju

Kako je Musk više puta naglašavao, njegov satelitski internet nije namijenjen svima te njegovo korištenje nije potrebno na područjima koja su dobro pokrivena optičkim i mobilnim internetom. No zato bi Starlink trebao biti spas za one koji nemaju pristup mreži ili im je pristup internetu prespor, a takvih je i dalje jako veliki broj diljem svijeta. Ipak, kako svemirski internet neće biti jeftin, mnogima će biti u teoriji dostupan, ali ga neće moći priuštiti.

Koliki je interes za Starlink najbolje govore podaci koje je ovaj tjedan objavio SpaceX i prema njima više od 500 tisuća ljudi prednaručilo je njihov hardver koji uključuje router i receiver. Komentirajući tu brojku na Twitteru, Musk je napisao kako će najvjerojatniji svi oni dobiti pristup Starlinku te je naglasio kako očekuju izazove s uslugom kada broj korisnika dosegne nekoliko milijuna.

Slika nije dostupna Još jedan Starlink? Ako može Musk, mogu i Rusi

Starlinkov servis trenutačno je dostupan u testnom obliku u šest država - Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji, Meksiku, SAD-u i Kanadi. Do kraja ove godine iz SpaceX-a očekuju kako će uslugama svemirskog interneta pokriti većinu planete. Da bi ispunili te ciljeve, naravno, bit će potrebna nova lansiranja i slanje brojnih satelita u svemir - ukupno oko 12 tisuća, a ako dobiju dozvolu, možda i puno više.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti