SpaceX nastavlja s masovnim slanjem svojih satelita Starlink u svemir. Jučer je, na simbolički “Dan Zvjezdanih ratova” u svemir poletjelo još 60 satelita i to samo nekoliko dana nakon što je lansirana posljednja skupina satelita. Od početka ožujka SpaceX je lansirao čak 420 satelita u svemir te je sve bliži dan kada će se putem njih na internet povezivati stotine tisuća, a možda i milijuni ljudi.

Kako je Musk više puta naglašavao, njegov satelitski internet nije namijenjen svima te njegovo korištenje nije potrebno na područjima koja su dobro pokrivena optičkim i mobilnim internetom. No zato bi Starlink trebao biti spas za one koji nemaju pristup mreži ili im je pristup internetu prespor, a takvih je i dalje jako veliki broj diljem svijeta. Ipak, kako svemirski internet neće biti jeftin, mnogima će biti u teoriji dostupan, ali ga neće moći priuštiti.

Koliki je interes za Starlink najbolje govore podaci koje je ovaj tjedan objavio SpaceX i prema njima više od 500 tisuća ljudi prednaručilo je njihov hardver koji uključuje router i receiver. Komentirajući tu brojku na Twitteru, Musk je napisao kako će najvjerojatniji svi oni dobiti pristup Starlinku te je naglasio kako očekuju izazove s uslugom kada broj korisnika dosegne nekoliko milijuna.

Starlinkov servis trenutačno je dostupan u testnom obliku u šest država - Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji, Meksiku, SAD-u i Kanadi. Do kraja ove godine iz SpaceX-a očekuju kako će uslugama svemirskog interneta pokriti većinu planete. Da bi ispunili te ciljeve, naravno, bit će potrebna nova lansiranja i slanje brojnih satelita u svemir - ukupno oko 12 tisuća, a ako dobiju dozvolu, možda i puno više.

Izvor: Reuters