Švedska Ukrajini šalje Robot 17 - napredni sustav priobalne obrane

Iz Švedske u Ukrajinu uskoro stiže i treći paket pomoći, ovaj put s dodatkom koji je Ukrajina posebno tražila od Šveđana.

Branimir Vorša | 03.06.2022. / 12:22

Galerija

Švedsko Ministarstvo obrane objavilo je da će ta zemlja isporučiti svoj treći paket pomoći Ukrajini, a ovaj put će ukrajinske snage dobiti protubrodski raketni sustav Robot 17. Švedska donacija Robota 17 najnoviji je primjer spremnosti među savezničkim nacijama da opskrbe ukrajinsku vojsku naprednijim oružjem.

MQ-1C Grey Eagle SAD Ukrajini namjeravaju prodati i svoje ubojite vojne dronove MQ-1C Grey Eagle

Uz sustav Robot 17, paket od 102 milijuna dolara uključuje financijsku pomoć, 5000 protutenkovskih lansera za koje neslužbeni izvori tvrde da je riječ o lakom protuoklopnom oružju AT4 , te puške i streljivo AG90. Dodatnih 10,6 milijuna dolara ići će za civilne napore kroz Švedsku agenciju za nepredviđene situacije. Međutim, sustav Robot 17 vjerojatno će biti jedan od željno očekivanih aspekata te nove isporuke .

Sustav Robot 17 je švedska protubrodska/obalna obrambena izvedenica rakete AGM-114 Hellfire američke proizvodnje i prvi je put proizveden 1980-ih od strane Bofors Defense (sada poznat kao Saab Bofors Dynamics). Dok je raketni sustav Hellfire dizajniran za neutraliziranje oklopnih vozila na udaljenostima, često napadom iz helikoptera ili bespilotnih letjelica, prijenosni robot 17 može se instalirati i ispaliti s obale, kao i s pomorskih plovila. Sam projektil je laserski navođen s dometom od otprilike osam kilometara, ali to je vjerojatno nešto manje u normalnim ratnim uvjetima.

Švedsko Ministarstvo obrane priopćilo je da je ukrajinska vlada izričito zatražila isporuku robota 17 kako bi se pozabavila sve većom ruskom nazočnošću u obalnim regijama jugoistočne Ukrajine. Prijenosni Robot 17 idealan je za zaštitu od amfibijskih invazija i teško je uništiv, jer ga vojnici mogu lako premještati i pozicionirati.

Sustav također ima sekundarnu sposobnost napada na kopnene ciljeve koji bi također mogli biti korisni.

Isporuka sustava Robot 17, kao i ostatka trećeg paketa pomoći koji dolazi iz Švedske, ukazuje na povijesnu promjenu geopolitičkog etosa zemlje. Od 1939., u ime neutralnosti, švedska politika je uglavnom bila usmjerena na neslanje oružja zemljama u aktivnom sukobu. Švedska je prvi put krenula protiv te doktrine u veljači kada je objavljen početni paket pomoći od 95,9 milijuna dolara. Ova tradicionalno nevojno orijentirana zemlja također je nedavno podnijela zajedničke zahtjeve s Finskom za pridruživanje NATO-u.

IRIS-T SLM Ukrajina će dobiti dosad najnapredniji protuzračni sustav IRIS-T SLM - iz Njemačke

Ruska invazija na Ukrajinu je ničim izazvana, nezakonita i neobranjiva. To prijeti međunarodnom miru i sigurnosti i predstavlja kršenje međunarodnog prava. U znak solidarnosti s Ukrajinom i kao dio međunarodnog odgovora na ruske akcije, vlada vidi stalnu potrebu za podrškom Ukrajini, stoji u službenom priopćenju koje je objavilo švedsko Ministarstvo obrane.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti