Švedski znanstvenici otkrivaju da je neobičan vremenski fenomen mogao pridonijeti uspješnom potapanju ruskog ratnog broda Moskva

Otkriće švedskih znanstvenika naglašava važnost atmosferskih uvjeta u vojnim operacijama, pokazujući kako je jedinstveni vremenski fenomen pridonio uspješnom udaru Ukrajine na ruski ratni brod.

Branimir Vorša | 19.11.2023. / 10:28

Brod Moskva
Brod Moskva (Foto: Afp/Russian defence ministry)

U iznenađujućem obratu događaja, nedavna studija sugerira da je vremenski fenomen odigrao presudnu ulogu u ukrajinskom uspješnom dalekometnom napadu na rusku raketnu krstaricu Moskva. Napad se dogodio 13. travnja 2022. godine, što je rezultiralo potvrđenim potonućem ratnog broda nekoliko dana kasnije.

Švedski fizičari otkrili su da je granična temperaturna inverzija, gdje topli zrak zarobljava hladan zrak na nižoj nadmorskoj visini, dala ukrajinskom radaru prošireni domet, omogućujući im da gađaju neprijateljski brod s impresivne udaljenosti od preko 90 kilometara.

Strateški udarac zadan Rusiji imao je i taktički i simbolički značaj u prvim mjesecima rata 2022. godine. Prvobitni izvještaji ukazivali su da je Ukrajina koristila dvije protubrodske rakete R-360 Neptun za napad na Moskvu, ali pojavila su se pitanja o tome kako je njihov radarski sustav mogao uhvatiti metu tako daleko izvan normalnog dometa.

Uvjerljiv dokaz

Krstarica je bila pozicionirana oko 144 kilometra južno od Odese i 90 kilometara od ukrajinske obale u vrijeme napada. Radar Mineral-U, dio ukrajinskog raketnog sustava Neptun, obično radi unutar ograničenog dometa, ali je uspio otkriti Moskvu unatoč tome što je bio izvan uobičajenog radarskog horizonta.

Znanstvenici koji su analizirali meteorološke podatke od dana napada predložili su teoriju koja se temelji na temperaturnoj inverziji. Ti vremenski uvjeti omogućili su radarskim valovima da putuju dalje od uobičajenog, dajući ključne informacije potrebne za precizno ciljanje i udaranje Moskve.

Rezultati pokazuju da se atmosferski uvjeti moraju pažljivo razmotriti, čak i tijekom ratovanja, naglasili su švedski znanstvenici, ističući značajan utjecaj vremena na širenje radarskih valova.

Suprotno početnim ruskim tvrdnjama da je Moskva tegljena na popravak nakon što je pretrpjela štetu od eksplozije streljiva, ukrajinski radarski operateri izvijestili su da su uočili veliku metu neposredno prije lansiranja projektila Neptun. Prethodnim nagađanjima o vanjskoj pomoći ili navođenju dronova nedostajali su uvjerljivi dokazi.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti