Svemir se užurbano militarizira: Njemačka je najnovija članica NATO saveza koja je osnovala svemirske snage

Njemačka je postala najnovija članica NATO saveza koja je uvela zasebno vojno zapovjedništvo za svemirske snage. Na taj način žele osigurati "funkcioniranje države, napredak stanovništva te ovisnost vojke o podacima, servisima i proizvodima dobivenama iz svemira".

Branimir Vorša | 14.07.2021. / 11:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka ima tek šest svojih satelita u orbiti oko Zemlje, dok SAD ima njih 1897 prema službenim brojkama iz siječnja 2021. godine. Bez obzira na to, Njemačka je uspostavila svoje svemirske snage, baš kao i SAD, koji je za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa uspostavio taj novi vojni ogranak, čime je svemir zapravo postao samo još jedna vojna zona.

Svemir je postao kritična infrastruktura koju moramo zaštititi, rekla je njemačka ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer.

U odvojenom priopćenju njemačkog ministarstva obrane navedeno je da je potez osnivanja njemačkih svemirskih snaga odgovor na sve veću važnost svemira za funkcioniranje naše države napredak stanovništva te ovisnost vojke o podacima, servisima i proizvodima dobivenima iz svemira.

Kramp-Karrenbauer rekla je da će glavni zadatak novog vojnog zapovjedništva biti zaštita satelita od neprijateljske prijetnje i drugih opasnosti, poput svemirskog otpada.

I Francuska je 2019. godine osnovala svoje svemirske snage te je 2020. preimenovala francusko ratno zrakoplovstvo ratne zračne i svemirske snage.

Krajem 2020. godine i britanski premijer Boris Johnson obznanio je formiranje britanskog svemirskog zapovjedništva u sklopu najveće obrambene ekspanzije te zemlje u posljednjih nekoliko desetljeća.

S druge strane, Rusija, Kina i Indija redom su odbacile optužbe SAD-a da planiraju militarizirati svemir tvrdeći da upravo SAD stvara novu utrku u naoružanju u svemiru.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti