Ruska svemirska agencija Roscosmos odgodila je testiranje svojih raketnih motora jer se gotovo sav tekući kisik kojeg proizvode, umjesto u raketama trenutno koristi u bolnicama za COVID-19 pacijente na respiratorima i onima koji primaju kisik kako bi lakše disali.

Pomažemo na sve načine koje možemo, poručio je putem Twittera šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin.

Izgradnja ruskog modula za ISS Rusi planiraju nešto dosad neviđeno u svemiru, orbitalnu stanicu koja će imati svoj "oblak" satelita

Prebacili smo gotovo sav tekući kisik kojeg proizvodimo u medicinske ustanove u posljednja tri mjeseca, što nas je natjeralo da odgodimo testiranja raketnih motora, pojansjio je Rogozin.

Slična situacija odvija se i u SAD-u, gdje je potražnja za tekućim kisikom uzrokovala odgodu lansiranja NASA-inog satelita za nadzor Zemlje (Earth surveillance satelite).

Boeingov Starliner Boeing i dalje ne zna zašto njegova kapsula Starliner neće poletjeti, a sad im se nudi i neobična pomoć

I NASA je svoj tekući kisik preusmjerila prema bolnicama s COVID-19 pacijentima.

Ni privatne kompanije, poput SpaceX-a, nisu ostale imune na problem nestašice tekućeg kisika, koji se koristi kao oksidirajuće sredstvo pri slanju raketa u svemir.

Nestašica tekućeg kisika izazvala je odgode nadolazećih lansiranja i u toj tvrtki.

Svakako ćemo se pobirnuti da bolnice dobiju sav tekući kisik koji im je potreban, poručila je Gwynne Shortwell iz SpaceX-a.

Ruski modul Nauka za ISS Nakon nezgode na početku, čini se kako je sve u redu s ruskim modulom Nauka za ISS

Shortwell je poručila i da ako postoji netko tko ima višak tekućeg kisika, da joj se javi putem emaila.

Izvor: RT/Futurism

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju