Svemirske agencije i kompanije otkazuju letove u orbitu, jer sav tekući kisik preusmjeravaju u bolnice za COVID-19 pacijente

Svemirski letovi doživljavaju odgode zbog novog vala pandemije novog koronavirusa. No razlog zbog kojeg se to događa vjerojatno biste teško pogodili.

Branimir Vorša | 31.08.2021. / 13:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska svemirska agencija Roscosmos odgodila je testiranje svojih raketnih motora jer se gotovo sav tekući kisik kojeg proizvode, umjesto u raketama trenutno koristi u bolnicama za COVID-19 pacijente na respiratorima i onima koji primaju kisik kako bi lakše disali.

Pomažemo na sve načine koje možemo, poručio je putem Twittera šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin.

Slika nije dostupna Rusi planiraju nešto dosad neviđeno u svemiru, orbitalnu stanicu koja će imati svoj "oblak" satelita

Prebacili smo gotovo sav tekući kisik kojeg proizvodimo u medicinske ustanove u posljednja tri mjeseca, što nas je natjeralo da odgodimo testiranja raketnih motora, pojansjio je Rogozin.

Slična situacija odvija se i u SAD-u, gdje je potražnja za tekućim kisikom uzrokovala odgodu lansiranja NASA-inog satelita za nadzor Zemlje (Earth surveillance satelite).

Slika nije dostupna Boeing i dalje ne zna zašto njegova kapsula Starliner neće poletjeti, a sad im se nudi i neobična pomoć

I NASA je svoj tekući kisik preusmjerila prema bolnicama s COVID-19 pacijentima.

Ni privatne kompanije, poput SpaceX-a, nisu ostale imune na problem nestašice tekućeg kisika, koji se koristi kao oksidirajuće sredstvo pri slanju raketa u svemir.

Nestašica tekućeg kisika izazvala je odgode nadolazećih lansiranja i u toj tvrtki.

Svakako ćemo se pobirnuti da bolnice dobiju sav tekući kisik koji im je potreban, poručila je Gwynne Shortwell iz SpaceX-a.

Slika nije dostupna Nakon nezgode na početku, čini se kako je sve u redu s ruskim modulom Nauka za ISS

Shortwell je poručila i da ako postoji netko tko ima višak tekućeg kisika, da joj se javi putem emaila.

Izvor: RT/Futurism

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti