Boeing i dalje ne zna zašto njegova kapsula Starliner neće poletjeti, a sad im se nudi i neobična pomoć

Dok Boeingovi inženjeri pokušavaju otkriti zašto se 13 ventila na sustavu potisnika nije pravilno otvorilo, u ruskoj svemirskoj agenciji sve promatraju sa zanimanjem, a čak su i ponudili svoju pomoć u otklanjanju kvara.

Martina Čizmić | 11.08.2021. / 11:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Privatne tvrtke poput SpaceX-a i Boeinga već dugo žele preuzeti primat u američkom svemirskom programu tako da NASA više ne mora sama stvarati vlastite letjelice. I dok su za SpaceX-ove svemirske pothvate i letove s posadom na Međunarodnu svemirsku postaju, svi već čuli, na Boeingov let još uvijek čekamo.

A prema svemu sudeći mogli bismo se načekati jer Boeingova kapsula ima ozbiljnih problema. Naime, uoči prošlotjednog predviđenog lansiranja, kojim je Boeingov Starliner trebao dostaviti teret na Međunarodnu svemirsku postaju, otkriven je kvar na motoru, zbog čega je lansiranje odgađano nekoliko puta, a potom i otkazano. Do daljnjeg odnosno dok Boeingovi stručnjaci ne otkriju u čemu je problem.

Slika nije dostupna Boeing u posljednji trenutak odgodio lansiranje teretnog Starlinera na ISS

Slika nije dostupna Boeingov Starliner se vratio na Zemlju neobavljena posla

Dok Boeingovi inženjeri pokušavaju otkriti zašto se 13 ventila na sustavu potisnika nije pravilno otvorilo, u ruskoj svemirskoj agenciji sve promatraju sa zanimanjem, a čak su i ponudili svoju pomoć u otklanjanju kvara.

Prema ruskoj državnoj agenciji TASS, istraživački centar MV Keldiš, koji je u vlasništvu Roscosmosa, spreman je pomoći Boeingu u rješavanju problema sa Starlinerom. Samo nije jasno kako to misle napraviti.

Ruska ponuda čak je protumačena na pomalo ironičan način, s obzirom na to da je ruski modul Nauka, također zbog problema s potisnicima, gotovo ugrozio opstanak posade i cijele Međunarodne svemirske postaje.

Slika nije dostupna Rusi dostavili posljednji modul na Međunarodnu svemirsku postaju, ali ne bez problema

Podsjetimo, zbog greške u sustavu, modul Nauka je, umjesto da ugasi potisnike nakon spajanja s Međunarodnom svemirskom postajom, dodao gas i tako izbacio postaju iz položaja i orbite. Iako su i iz NASA-e i Roscosmosa poslije objavili kako je sve u redu sa postajom i novim modulom, ostaje pitanje zbog čega je uopće došlo do dodatnog paljenja potisnika.

 

 

S obzirom na to da Boeing očito ima problema s paljenjem, a Rusi pale motor i kad ne treba, možda ona ponuda za pomoć i nije tako loša opcija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti