Boeing je u utorak priopćio da odgađa pokusni let svoje svemirske kapsule Starliner bez ljudske posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zbog problema u pogonskom sustavu, odgađajući ispitivanje važno za kompaniju čiji je prvi pokušaj propao 2019.

Brod je trebao poletjeti iz Cap Canaverala na Floridi u 13:20 (19:20 po srednjoeuropskom vremenu) pomoću rakete Atlas V, koju je konstruirao konzorcij United Launch Alliance.

No dva sata prije lansiranja Boeing je na Twitteru objavio da otkazuje let.

 

 

NASA je u priopćenju rekla da se misija ne otkazuje zbog nepovoljnih vremenskih prilika, već zbog tehničkih teškoća. Novi mogući termin za lansiranje je u srijedu u 12:57 (16:57 GMT).

Nakon završetka programa Space Shuttle 2011., NASA je posegnula za uslugama Boeinga i SpaceX-a kako se više ne bi trebala koristiti ruskim raketama za let na ISS.

SpaceX je dosad prevezao na ISS barem deset astronauta.

Boeing je pak kasnio. U prosincu 2019. tijekom prvog pokusnog leta pogreška u računalnom programu prouzročila je problem u paljenju pogonskih motora kapsule.

Steve Stich, voditelj programa komercijalnih letova NASA-e izrazio je prošli tjedan uvjerenje da će sve dobro proći. Starliner je super vozilo, no znamo koliko je to teško, ovo je ispitni let i siguran sam da ćemo nešto naučiti, rekao je.

Kapsula bi trebala prevesti na ISS više od 180 kg opreme i vratiti više od 250 kg na završetku misije u pustinji na zapadu Amerike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju