"Svemirski most": Putovanje od Londona do Sydneyja trajat će samo 4 sata

Australska i britanska svemirska agencija surađivat će oko razvoja zrakoplova s posebnim motorima SABRE zahvaljujući kojima će moći postići brzinu tri puta veću od brzine zvuka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2019. / 08:29

Sabre (Foto: Reaction Engines)

Na nedavno održanoj konferenciji o istraživanju svemira održanoj u Velikoj Britaniji, dogovorena je suradnja britanske i australske svemirske agencije oko razvoja zrakoplova koji bi mogao skratiti putovanje između Londona i Sydneyja za čak 80 posto. Postignut dogovor nazvali su "prvim svjetskim svemirskim mostom" te uključuje razvoj posebnog nadzvučnog raketnog motora SABRE s kojim bi zrakoplov koji poleti iz glavnog grada Velike Britanije mogao biti u Sydneyu već za četiri sata.

Meteor prolazi pored Zemlje (Ilustracija: Getty) SETI ima novu teoriju i ako su u pravu, tragovi izvanzemaljske civilizacije možda su nam sve vrijeme pred nosom

Podsjetimo, jedini nadzvučni zrakoplov Concorde umirovljen je 2003. godine, a posljednjih godina sve više čitamo o razvoju novih modela zrakoplova koji bi trebali omogućiti brzine veće od zvuka i višestruko skratiti vrijeme putovanja zrakom. Dok takvi avioni zaista postanu dio neke zrakoplovne kompanije proći će još dosta vremena, a ista je stvar i s motorima SABRE kompanije Reaction Engines. Iako Graham Turnock iz britanske svemirske agencije kaže da su već napredovali s razvojem tehnologije nadzvučnog motora, prve komercijalne zrakoplove sa SABRE-om ne treba očekivati prije 2030. godine.

Prošle godine Reaction Engines uspješno je testirao tehnologiju hlađenja motora u simuliranim uvjetima brzine Mach 3.3, što je više od tri puta brže od brzine zvuka i više od 50 posto brže od Concordea. Pri takvim brzinama, zrak koji prolazi kroz motor može dosegnuti vrlo visoke temperature, no s novom tehnologijom hlađenja ta se temperatura smanjuje s više od tisuću stupnjeva Celzijusa na sobnu temperaturu u vrlo kratkom vremenu. Motor, kako kažu iz Reaction Enginesa, "udiše" zrak iz atmosfere, zbog čega je lakši (ne mora koristiti vlastitu zalihu kisika) te učinkovitiji, tj. troši manje goriva.

Jadranska aero-svemirska konferencija Male zemlje imaju svoje mjesto u istraživanjima svemira

Riječ je o kombinaciji i nekoj vrsti hibrida raketnog i klasičnog zrakoplovnog motora s kojim se dobije "lagan i učinkovit pogonski sustav" koji će se koristiti u "svemirskim zrakoplovima". SABRE motor dizajniran je za brzine iznad Mach 5 u zemljinoj atmosferi, dok bi se u svemiru mogao pretvoriti u raketu s brzinama do Mach 25.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti