Svemirski turizam: Elon Musk šalje japanskog milijardera na put oko Mjeseca!

Elon Musk napokon je otkrio ime prvog svemirskog turista koji bi se s raketom SpaceX-a trebao zaputiti prema mjesecu 2023. godine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2018. / 06:56

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je nedavno poslao Tesla Roadster u svemir, Elon Musk objavio je i ime prvog svemirskog turista koji bi 2023. godine u raketi SpaceX-a trebao krenuti na put prema Mjesecu. Yusaku Maezawa, osnivač japanske modne kompanije ZoZotown, težak je oko 3 milijarde dolara i 18. na listi najbogatijih ljudi u Japanu, a tijekom konferencije za novinare povodom objave osvajanja svemira rekao je kako je, još od kada je bio dijete, volio Mjesec. Smatra ga inspiracijom za cijelo čovječanstvo, a ovo putovanje prilikom koju nije mogao propustiti.

Japanski milijardi bi se prema Mjesecu trebao uputiti u Big Falcon Rocketu, SpaceX-ovoj raketi pred kojom je još dosta testiranja kako bi sigurno, odnosno što sigurnije mogla odvesti ljude tamo gdje još nitko nije bio od 1972. i misije Apollo 17. Treba napomenuti kako ovaj japanski milijarder neće sletjeti na Mjesec, već će nakon otprilike 3 dana puta u kojem će prevaliti skoro 385 tisuća kilometara proći pored Mjeseca i vratiti se nazad na Zemlju.

Cijena puta nije poznata, no jasno je kako neće biti niti malo jeftina i riječ je vjerojatno o desecima milijuna dolara.

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Elon Musk iznimno je ponosan na raketu koju razvijaju i misiju puta prema Mjesecu te je rekao kako je ovo samo jedan od brojnih koraka koji će pomoći u daljnjem razvoju raketne tehnologije zahvaljujući kojoj bi potencijalno mogli postati vrsta koja više neće biti ograničena samo na Zemlju, već ćemo moći živjeti i na drugim planetima.

Musk je inače još prošle godine najavio kako će poslati turiste prema Mjesecu s raketom Falcon Heavy i Dragon kapsulom, no letovi koji su trebali početi ove godine su otkazani – ovog puta si je ipak dao puno duži rok od 5 godina pa vjeruje da neće biti otkazivanja ili odgoda.

Izvor: Live Science

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti