Sveta Nedelja gomile papira i registratora zamijenila jednostavnom aplikacijom

Ovo je korak naprijed u smanjivanju papirologije, olakšavanju i ubrzavanju procesa. Tehnologija ide naprijed i treba ju koristiti, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

Martina Čizmić | 04.06.2020. / 16:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Grad Sveta Nedelja odlučio je digitalizirati svoje poslovanje i to na najbolji mogući način. Svu papirologiju koja se do sad vodila vezano uz trošenje namjenskih sredstava za vatrogastvo i sport u tom gradu, od sad će zamijeniti jedna aplikacija. 

Na današnjoj konferenciji za novinare potpisan je Ugovor o suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Fortis Labor. Aplikacijom će se uvesti potpuna digitalizacija pravdanja namjenskih sredstava isplaćenih iz proračuna Grada preko javnih poziva.

Odlučili smo se podići transparentnost na najveću moguću razinu. Od već dostupnih prostornih planova pa do svih plaćanja računa i natječaja koji su dostupni online, sada svoju transparentnost širimo i na područje sporta i vatrogastva. Ovo je još jedno gradsko ulaganje u digitalizaciju poslovanja i razvoj naše javne uprave koju ćemo dići na još veću razinu, istaknuo je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić izrazio je zadovoljstvo što je Sveta Nedelja prepoznala rješenje koje su razvijali u ZICER-u, Zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru i da se kao proaktivan grad digitaliziraju u svim granama i mjerama. Ideja SOM sport sustava je da nikada ne bude dovršena aplikacija, da se stalno razvija, što se s Svetom Nedeljom uspješno realiziralo.

SOM sustav je u potpunosti razvijen i osmišljen u Hrvatskoj i to je jedinstvena aplikacija koja omogućuje da udruge vode cijeli operativni dio vlastitog djelovanja doslovno kroz par klikova. Razvili smo je sredstvima EU fondova. Svaka udruga, ali i Grad Sveta Nedelja u realnom vremenu znat će koliko je namjenskih sredstava isplaćeno, koliko je opravdano. Naša intencija je da kroz ovaj sustav već iduću godine budu provedeni i natječaji i da se cijela gradska birokracija potpuno digitalizira, izjavio je Gašparić.

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi naglasio je kako se dosadašnja dobra suradnja sa zajednicama nastavlja te će se uvođenjem ovog alata ta suradnja pojačati.

Ovo je korak naprijed u smanjivanju papirologije, olakšavanju i ubrzavanju procesa. Tehnologija ide naprijed i treba ju koristiti. Nadam se da će se na primjeru našeg grada i naših zajednica ovi alati implementirati i na nacionalnoj razini kako bi svi drugi klubovi i udruge imali jednake uvjete, rekao je Nađi.

Dodao je kako aplikacija ima brojne primjene, a jedna od korisnih je i praćenje dolazaka na sportske treninge.

Ukoliko se u ovom razdoblju pandemije COVID-a 19 utvrdi da je netko od igrača zaražen, u nekoliko klikova mogu se odrediti svi njegovi kontakti, a time pospješiti i ubrzati vrijeme reakcije, izjavio je Nađi. Ovo je samo jedan od pozitivnih primjera korištenja ove aplikacije koja se može prilagoditi ovisno o radu i poslovanju subjekta.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Svete Nedelje Ivica Petravić naglasio je kako će im ova aplikacija povećati kontrolu nad financijskim sredstvima i pomoći u samom radu.

Naša će zajednica imati uvid u poslovanje društava i status članova čime ćemo dobiti veću transparentnost i kvalitetnije operativno djelovanje, rekao je Petravić.

Slobodan Matić, predsjednik Sportske zajednice grada Svete Nedelje pozdravlja uvođenje novih tehnologija u rad udruga i zajednica.

Očekujemo da će nam se praćenje poslovanja olakšati, a time ćemo potaknuti učinkovitost i aktivnost sportskih udruga, izjavio je Matić.

Sve sportske i vatrogasne udruge u Svetoj Nedelji kojima su nakon javnih natječaja dotirani iznosi iz proračuna puno će jednostavnije i brže računima pravdati te iznose, a grad Sveta Nedelja će u realnom vremenu znati koliki je iznos kome dodijeljen, koliko je tko opravdao i slično. Tvrtka Fortis Labor osmislila je ovu jedinstvenu aplikaciju sredstvima EU fondova kako bi pomogli u digitalizaciji i pojednostavili gradsku administraciju. SOM sustav omogućuje Sportskoj zajednici da prati isplate iz proračuna temeljem javnog natječaja, te da se te isplate pravdaju digitalnim putem, a istodobno omogući sportskim klubovima jednostavnija i efikasnija naplata članarina putem koje ćemo grad Sveta Nedelja imati potpuni pregled broja sportaša u gradu.

Ovo je jedna od niza mjera za digitalizaciju lokalne uprave i transparentnog trošenja javnog novca koji se uvodi u Svetoj Nedelji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti