Švicarci potvrdili da se Facebook raspituje o tome kako izdati svoju kriptovalutu

Facebook će, zbog svog dosadašnjeg načina rada, morati ispuniti mnogo strože zahtjeve želi li da projekt Libra zaista zaživi u praksi.

Martina Čizmić | 12.09.2019. / 10:39

Virtualna valuta Libra, ilustracija (Foto: Getty Images)

Švicarsko financijsko nadzorno tijelo, FINMA, službeno je potvrdilo da je zaprimilo zahtjev za procjenu projekta Libra, Facebookove kriptovalute.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, Libra Association (Facebook i njegovi partneri u projektu) zatražili su od FINMA-e procjenu o tome kako bi nadzorno tijelo klasificiralo planirani projekt Libra te kako bi se mogla izdati "stabilna valuta" pod švicarskim zakonima.

Iz FINMA-e ističu da su takvi zahtjevi standardna praksa, pogotovo za inovativne projekte. Njihova je uloga da informiraju potencijalne sudionike na tržištu o tome kako se švicarski zakoni odnose prema takvom projektu.

Virtualna valuta Libra, ilustracija Facebookova kriptovaluta još nije ni ugledala svjetlo dana, a već je na udaru regulatora

Dodaju kako bi Libra, za normalno funkcioniranje, trebala dobiti licencu za sustav plaćanja koji se temelji na međunarodnim standardima. Također, trebali bi se prijaviti za upravljanje kibernetičkim rizikom.

Ako Facebook želi dobiti dozvolu za izdavanje Libre, morao bi poraditi i na stvaranju takvog ekosustava koji bi bio imun na povećan rizik od pranja novca.

"S obzirom na usluge koje su planirane u projektu Libra, one bi bile šire od jednostavnog sustava plaćanja te bi zato trebali zatražiti i dodatne dozvole", ističu iz FIMA te dodaju kako se to odnosi na alokaciju kapitala, koncentraciju rizika i likvidnost, ali i upravljanje Librinim rezervama jer je Facebookov plan vezati za stabilnu valutu.

Facebook, ilustracija Hoće li Facebook zbog "banke u sjeni" navući bijes diljem svijeta?

Iako Švicarci nisu dali nikakve konkretne podatke o tome kad Facebook i partneri planiraju lansirati Libru, čini se da to neće biti tako skoro. Jer ako žele da Libra bude globalno dostupna, moraju dobiti i međunarodne dozvole.

S obzirom na dosadašnje iskustvo s Facebookovom zaštitom privatnosti, borbom protiv lažnih vijesti i curenja informacija, čini se da će regulatori diljem svijeta biti veoma oprezni prilikom odobravanja bilo kakvih dozvola Facebooku.

No zahtjev švicarskom regulatoru prvi je konkretan korak k realizaciji projekta Libra.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti