Facebookova kriptovaluta još nije ni ugledala svjetlo dana, a već je na udaru regulatora

Iako službene potvrde iz Europske komisije nema, uzmemo li u obzir prethodne istrage protiv Facebooka, ova ne bi bila ništa neobično.

Martina Čizmić | 21.08.2019. / 15:59

Virtualna valuta Libra, ilustracija (Foto: Getty Images)

Facebookova pompozno najavljena kriptovaluta libra, još nije ni ugledala svjetlo dana, a već se suočava s brojnim problemima.

Posljednji u nizu dolazi iz Bruxellesa koji je, prema pisanju Bloomberga, započeo istragu hoće li Facebook, uvođenjem kriptovalute, prekršiti propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Facebook, ilustracija Hoće li Facebook zbog "banke u sjeni" navući bijes diljem svijeta?

Iako službene potvrde iz Europske komisije nema, uzmemo li u obzir prethodne istrage protiv Facebooka, ova ne bi bila ništa neobično.

Komisiju zabrinjava i problem dijeljenja odnosno zaštite korisničkih podataka, pogotovo u EU, u svjetlu važečeg GDPR-a. 

Podsjetimo, Facebook je "projekt Libra" predstavio u lipnju ove godine kada je kriptovalutu libra najavio kao globalno sredstvo plaćanja. Navodno su uz projekt stale i neke velike kartičarske kuće, ali i IT kompanije.

No, čim je najavljena izazvala je negodovanje regulatora u SAD-u, ali i ostatku svijeta jer bi njenim izdavanje Facebook, zapravo počeo pružati financijske usluge.

Virtualna valuta Libra, ilustracija Facebookova virtualna valuta još nije zaživjela, a neki su ju već iskoristili da zarade

Ako Komisija zaista pokrene istragu i utvrdi bilo kakve nepravilnosti, Facebook bi mogao biti kažnjen zbog krešanja pravila o ravnopravnom tržišnom natjecanju. A znamo da kad Komisija određuje kazne to baš i nisu mali iznosi.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti